Cégminősítő rendszerrel segítik a romániai vállalkozókat

Cégminősítő rendszerrel bővíti szolgáltatásai sorát az Országos Kereskedelmi és Iparkamara. Az úgynevezett rating rendszer lényege, hogy a vállalkozók egy szimbolikus összeg ellenében hiteles információkat szerezhetnek a lehetséges partnereikről, így csökkenthetik az üzletkötés kockázatait - magyarázta a maszol.ro-nak Édler András.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az országos kamara elnökének pénzügyi tanácsadója elmondta, hogy az ő javaslatára kezdték el kidolgozni az egységes cégminősítő rendszert. Az országos kamara egy szakcéget bízott meg a kivitelezéssel, és várhatóan még ebben a hónapban, legkésőbb júliusban el is indítják azt.

Édler András elmondta, kezdeményezése abból a felismerésből született, hogy két cég közti eredményes üzleti kapcsolat a bizalmon alapul, és abból, hogy hiányzik a hasonló szolgáltatás az országban.

 A hazai cégekről jelenleg is lehet alapadatokat találni a pénzügyminisztérium honlapján, a pénzügyminisztérium honlapján az egységes adószámot beírva ingyen letölthető a cég adóbevallása, az elmúlt hat év pénzügyi mérlege, és hogy van-e tartozása az állam felé, de ennél részletesebb adatok viszont fizetés ellenében sem kérhetők le online.

A hamarosan bevezetésre kerülő rendszerben a vállalkozók a kereskedelmi kamarák székhelyén vagy online igényelhetik a cégminősítést.  A tanúsítvány kiállítói figyelembe veszik többek között az adott cég pénzügyi mutatóit, aktíváit, a cégtulajdonos és ügyvezető-tevékenységi történetét, a vállalkozás adósságállományát, számlafizetési szokásait és alkalmazottai számát.

Édler András elmondta, a tanúsítványon zöld színnel jelölik a megbízható vállalkozásokat, sárgával azokat, akikre figyelni kell, mert valamilyen mutatójuk nincsen rendben, és pirossal jelölik azokat a cégeket, amelyekkel nem ajánlatos üzletet kötni. Ugyanakkor arról is adnak útmutatót, hogy az adott cégnek ajánlatos-e hitelbe árut szállítani.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke hozzátette, ha Romániában beválik a rendszer, javasolják ennek kiterjesztését az európai kereskedelmi és iparkamarákat tömörítő Eurochambers keretében is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?