Édler: nagyoknak kedvez, kicsiket sújtja az új adótörvény

Közel száz adóügyi újdonságot hoz a kormány által elfogadott új adótörvénykönyv-tervezet, amely akkor lép érvénybe, ha a parlament is megszavazza azt. A háromszéki Kereskedelmi Kamara elnöke, Édler András szerint üdvözlendő, hogy jövő évtől 24-ről 20 százalékra csökkentenék az áfát, amelyet az alapvető élelmiszerek esetében 9 százalékra mérsékelnek.

Újdonság, hogy jövő évtől eltörölnék a 16 százalékos osztalékadót, ami jelentős összeget hagy a vállalkozók zsebében, és megszüntetnék az üzemanyagra és ipari létesítményekre kivetett különadókat, sorolta Édler András. Fontos újítás, hogy bevezetik az „in dubio contra fiscum" elvét, vagyis ha törvényértelmezési vita van a hatóság és az adófizető között, akkor az az értelmezés részesül előnybe, amely az adófizetőnek kedvez - tájékoztat a marosvasarhelyiradio.ro. 

A kereskedelmi kamara elnöke jó döntésnek tartja, hogy januártól változik a tervek szerint a mikrovállalatok adózási rendszere. A mikrovállalatok alkalmazottaik számának függvényében üzleti forgalmuk 1-2 százalékát kell befizetniük, de Édler sérelmezi, hogy az alkalmazottal nem rendelkezőket büntetik, hiszen az érintetteknek 3 százalékot és negyedévenként 1530 lej átalányadót kellene befizetniük.

A gazdasági szakember hibásnak tartja, hogy kötelezővé teszik a társadalombiztosítási hozzájárulást az egyéni vállalkozók számára, akik más jövedelmük után azt már befizetik. 

Kimaradt?