Július elsejétől pecsét nélkül is érvényesek a számlák?

Július elsejétől sem az adóhatóságnak, sem pedig cégeknek nem kell majd lepecsételniük a kiállított számlát – állította kedden a pénzügyminiszter „konkrét ígéretére” hivatkozva egy turisztikai cég vezetője. Dragoș Anastasiu bejelentését utóbb Eugen Teodorovici is megerősítette a Digi24 hírtelevíziónak. 

„Az új adótörvénykönyvvel sikerül többé-kevésbé mindenkit bevonni az adózók körébe. A következő logikus lépésnek az ügyintézés egyszerűsítésének kellene lennie. S itt rendkívül konkrét dolgokról van szó: miért van szükség a pecsétre? Az adótörvénykönyvből ez eltűnik, viszont szükség van egy sürgősségi kormányrendeletre ahhoz, hogy a másodlagos jogszabályokból is töröljék” –fogalmazott Florin Jianu.

„El sem tudom képzelni, milyen lesz a pecsét nélküli Románia, viszont ebben a tekintetben Moldova Köztársaság előttünk jár; ott három hónappal ezelőtt kivezették a forgalomból a pecsét használatát a cégek esetében. Rajtunk kívül talán még két Eu-tagállamban használják még a pecsétet” – mondta el Jianu.

Marius Ghenea befektető szerint sokszor ütközött abba a problémába az Unió területén, hogy több országban nem is tudják, hogy mire való a pecsét, olyan rég kivezették a forgalomból. 

Kimaradt?