Baj van az észak-erdélyi autópálya munkálatainak határidejével

Cseke Attila interpellációt nyújt be Ioan Rus szállításügyi miniszterhez, amelyben kérni fogja az észak–erdélyi autópálya Bors–Berettyószéplak közötti szakasza kivitelezési határidejének azonnali felülvizsgálatát – közölte hétfőn a politikus.

Közleményében emlékeztet: minisztérium május 6-án elküldte az Európai Bizottságnak Románia Általános Szállításügyi Stratégiáját (Master Plan) melyben két időintervallumot jelöltek ki az infrastrukturális beruházások végrehajtására: a 2014 és 2020, illetve a 2020 és 2027 közötti időszakot.

A tervben szerepel az észak-erdélyi autópálya 3C jelzésű, Bors–Berettyószéplak közötti szakaszának folytatása. A munkálatokat a dokumentum szerint 2017-ben kezdenének meg, és 2019-ben fejeznének be. Ezek az új adatok azután jelentek meg, hogy idén áprilisban az autópályák országos társasága (CNADNR) bejelentette a Bors-Berettyószéplak közötti 64 km-es szakaszra kiírt pályázat nyertesét – közölte a képviselő.

Cseke megállapítja: a Master Plan elismeri a Bors–Berettyószéplak közötti szakasz fontosságát, hiszen a prioritást élvező tervek listáján az ötödik helyet foglalja el, a Nagyszeben–Brassó autópályával együtt. Meglepő azonban az, hogy a Bihar megyei szakasz építése elkezdésének határidejeként 2017-et jelölték meg, befejezését pedig 2019-re tervezik. „Mindez egy hónappal azután történik, hogy a CNADNR bejelentette a bihari szakasz befejezésére kiírt pályázat nyertesét, 24 hónapos kivitelezési határidővel. Ki érti már ezt?” –értetlenkedik a politikus.

A fele már elkészült

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a Bors–Berettyószéplak közötti szakasz 50 százalékban már elkészült.  Az RMDSZ 2013 és 2015 között számos költségvetés-kiegészítést javasolt a munkálatok befejezésére, amelyet sürgetett annak a 11 településnek a polgármestere is, amelyeket a 3C jelzésű szakasz érint.

„Amikor 2014 márciusában felvetődött az RMDSZ kormányra lépése, akkor bekerült a koalíciós megállapodásba, hogy újraindítjuk a Bors–Berettyószéplak közötti szakasz munkálatait. Ez adminisztratív szempontból megtörtént ugyan, de most arra van szükség, hogy a kivitelezés a kijelölt határidők alatt megvalósuljon, és 2017-ben át lehessen adni a forgalomnak, nem pedig 2019-ben úgy, ahogyan a Brüsszelbe eljutatott Szállításügyi Stratégiában szerepel” – nyilatkozta Cseke Attila képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?