Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első negyedévben

Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első negyedévben, amikor elérte az 1,372 milliárd eurót – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 235,4 millió euróval volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest. A behozatal gyorsabb ütemben növekedett a kivitelhez képest.

Az idei első három hónapban az export értéke 13,381 milliárd euró volt, ami 4,9 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az import értéke a vizsgált időszakban 14,753 milliárd euró volt, ami 6,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez képest.

Márciusban 261,9 millió euróval nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi harmadik hónapban jegyzett adathoz képest.

Az év első két hónapjában a kivitel még gyorsabban nőtt, mint a behozatal, márciusban azonban az előző hónaphoz képest az export 9,3 százalékkal gyorsult, míg az import 17,6 százalékkal.

Az első negyedévben a kivitel és a behozatal szerkezete változatlan volt a korábbi időszakokhoz képest, az export 44 százalékát, az import csaknem 37 százalékát járművek, gépek és felszerelések tették ki egyaránt.

Tavaly Románia 52,458 milliárd euró értékben exportált és 58,504 milliárd euró értékben importált.

Kimaradt?