Módosítanának a romániai nyugtalottó szabályain

Változtatna a nyugtalottó szabályain a pénzügyminiszter, mert a legelső sorsolás után rengetegen osztoznak az egymillió lejes nyereményalapon, így az egyenkénti pénzjutalom jelentősen lecsökkent. Eugen Teodorovici csak száz nyertes kasszabont fizetne ki.

Fejtörést okoz a Pénzügyminisztériumban, hogy a hazai nyugtalottó első sorsolása után rengetegen – eddig több mint 15 ezren – jelentkeztek a nyereményért, így a szerencséseknek járó pénzösszeg is nagyon lecsökkent.

Mivel az áprilisi nyereményalap egymillió lej volt, jelenleg mindössze 66 lejt ér egy nyertes kasszabon, és a tárca szakemberei attól tartanak, hogy csökken az érdeklődés a szerencsejáték iránt. A vásárlók már nem lesznek motiváltak arra, hogy elkérjék a boltokban a pénztári nyugtákat, és a kormány végső célja – az adócsalás visszaszorítása – sem teljesül.

A pénzjutalom növelése érdekében Eugen Teodorovici pénzügyminiszter korlátozna a nyertes bonok számát. Azt sütötte ki, hogy szigorúan csak 100 szerencsés vásárló osztozzon a nyereményalapon, jutalmuk így egyenként 10 ezer lej lenne.

A tárcavezető elmondta, ezentúl nem egy, hanem két sorsolást tartanának. Az elsőn a már ismert módszerrel azt a dátumot és pénzösszeget húznák ki, amelyeknek a nyugtán szerepelnie kell ahhoz, hogy nyeremény járjon érte. Másodszor már a nyertes nyugták közül sorsolnák ki azt a százat, amelyért pénzt fizetnek. Teodorivici még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az első sorshúzáson csak egy dátumot sorsoljanak ki, és a másodikon részt vehessen  a „nyertes” napon kiállított összes nyugta.

A tárcavezető nem részletezte, hogy mi alapján sorsolnák ki a száz nyertes nyugtát. Közölte, hogy a nyugtalottó új szabályait hamarosan részletesen kidolgozza a minisztérium.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?