Az USA-tól nagyobb kártérítés járna a Germanwings-áldozatok után

A Germanwings légitársaság gépének márciusi katasztrófájában meghalt német polgárok hozzátartozói fontolóra vették, hogy az Egyesült Államokban folyamodnak kártérítésért, mivel ott valószínűleg nagyobb összeghez juthatnának – közölte vasárnap a családokat képviselő egyik ügyvéd.

Elmar Giemulla elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban már beszéltek az amerikai gyászolók jogi képviselőivel. „Az amerikai kollégák egy kérvényt fognak benyújtani az érdekünkben" – magyarázta az ügyvéd, aki többek között a szerencsétlenségben elhunyt 16 halterni gimnazista hozzátartozóit képviseli. Giemulla hozzátette: a kérvény benyújtását követően egy illetékes amerikai bíró eldönti, hogy a német hozzátartozók is érvényesíthetik-e követeléseiket az Egyesült Államokban. Az ügyvéd szerint az amerikai eljárásra akkor lenne szükség, ha a Germanwings anyavállalatával, a Lufthansával nem sikerül megegyezni a kártérítés mértékéről.

A lépés hátterében az áll, hogy az amerikai jogrenddel ellentétben Németországban a repülőgép-balesetek után hátramaradt családtagoknak az okozott érzelmi bántalomért rendszerint nem fizetnek kárterítést. Giemulla célja, hogy ez utóbbi tényezőt is vegyék figyelembe a kifizetések megállapításakor, és a légitársaság minden egyes áldozat után 1 millió eurót fizessen.

„Az áldozatok családjainak nagyon sok pénzre van szükségük ahhoz, hogy folytassák életüket azok nélkül, akiket elvesztettek" – hangsúlyozta egy másik ügyvéd, Christof Wellens a Phoenix televíziós csatornában. „A hozzátartozók számára nagyon fontos egy arányos, és igenis magas kártérítés, amely támasz a családnak a mindennapokban" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az egyik általa képviselt család esetében a szülők öt gyermeket veszítettek el a franciaországi légikatasztrófában.
A Lufthansa eddig 111 családnak egyenként 50 ezer euró sürgősségi segélyt fizetett – közölte vasárnap a vállalat egyik szóvivője.

A Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést. Az áldozatok közel fele német volt, míg a többiek más országokból, köztük Spanyolországból, az Egyesült Államokból, Argentínából és Ausztráliából származtak.

Kapcsolódók

Kimaradt?