Csaknem 5 százalékkal bővült a járművek értékesítése

Romániában csaknem 5 százalékkal nőtt az év első két hónapjában a járművek értékesítésének volumene a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A nyers adatok szerint a növekedés 4,9 százalék volt az első két hónapban a tavaly januárban és februárban jegyezett adatokhoz képest. A szezonális és munkahatással kiegészített adat szerint a bővülés 6,3 százalék volt. Februárban havi bontás szerint 11,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene, a kiigazított adatok szerint 4 százalékos volt a bővülés januárhoz képest. 

Éves összevetésben a februári értékesítések volumene 5,5 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év februárjához képest, a szezonális és munkahatással kiigazított érték szerint 5,1 százalékos növekedést regisztráltak. 

A statisztikai intézet a múlt héten közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene a járművek eladásának kivételével a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal bővült az első két hónapban Romániában. A szezonális és naptári hatással kiigazított adat szerint a bővülés 4,9 százalékos. A növekedést elsősorban az üzemanyag, az élelmiszerek, a dohány és az alkohol értékesítésének bővülése eredményezte.

A kormány az idén 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A várakozások szerint a növekedés egyik motorja a belföldi fogyasztás lesz, amelynek erősödésére számítanak a tervezett áfacsökkentések nyomán.

Kapcsolódók

Kimaradt?