A Skoda és a Dacia húzta az autóeladásokat

Hét év telt el azóta, hogy legutóbb növekvő autóértékesítésről számoltak be Európában.

Hatalmas fordulatról tett tanúbizonyságot az európai autópiac, miután tavaly 2007 után először tudott növekedést felmutatni. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss közleménye szerint 2014-ben összesen 13 millió gépjármű talált új gazdára, 5,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A növekedés elsősorban az alacsonyabb árfekvésű márkák, mint a Dacia (+23,9%), a Seat (+13,8%), vagy a Skoda (+14,2%) értékesítésének felpörgéséhez köthető.

Közel 3,2 millió értékesített gépjárművel a Volkswagen Csoport adta el a legtöbb autót Európában. Ezzel 7,2 százalékkal bővült a német cég értékesítése.

December egyébként sorban a 16. hónap volt, amikor nőttek az autóeladások Európában. Erre pedig 1990 óta (azaz az ACEA statisztikák kezdete óta) még egyszer sem volt példa.

Európa öt meghatározó autópiaca egyaránt növekvő értékesítésről számolt be. A legnagyobb bővülést Spanyolországban regisztrálták, mellette Nagy-Britanniában 9,3, Olaszországban 4,2, Németországban 2,9, míg Franciaországban 0,3 százalékkal több autó cserélt gazdát, mint 2013-ban.

Habár az elmúlt évek csökkenő értékesítését követően kedvezően értékelhető a 2014-es bővülés, egyáltalán nem biztos, hogy a közeljövő fordulatról tanúskodik. A német autógyártók szövetsége (VDA) szerint a németországi növekedés idén 0,5-2 százalékra lassulhat, ráadásul az olasz és a francia piac is mérsékelt bővülést mutathat. Azaz a nagy autógyártók egyelőre Ázsiától és Amerikától várhatják továbbra is a bővülést.

Kapcsolódók

Kimaradt?