Lapértesülés: orosz kézbe kerülnek a McDonald's romániai éttermei

Egy orosz üzletember vásárolja meg a McDonald's 67 romániai éttermét az amerikai cég hazai menedzsmentjéhez közel álló forrás szerint, aki azt is tudni véli, hogy az új tulajdonos – akinek kilététét nem árulta el – 50 millió eurót áldoz erre a célra.

Az economica.net gazdasági portálnak nyilatkozó informátor tájékoztatása szerint amerikaiak lemondanak romániai érdekeltségeikről, és csak franchize-szerződések szintjén maradnak az országban. Az idén 20 éves McDonald's Románia igazgatója, Daniel Boaje a portál kérdésére elismerte, hogy "nyáron készül valami a cégnél", ám a titokzatos orosz befektetőtől szóló hírt spekulációnak nevezte. Az economica.net-nek azonban több éttermi alkalmazott is azt mondta, hogy nekik már szóltak: nyártól már franchize rendszerben működnek tovább.

A McDonald's 21 városban jelenlévő 67 éttermével és 4 ezer alkalmazottjával a legnagyobb étteremlánc Romániában, éves üzleti forgalma eléri a 120 millió eurót. Az anyavállalat 2014-es bevétele 27.441 milliárd dollár volt, 2 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban. Az étteremlánc nettó profitja pedig tavaly – 2013-hoz képest 15 százalékkal kevesebb – 4,758 milliárd dollár volt.

Amerikában a tavalyi év utolsó harmadában az étteremlánc eladásai 1,7 százalékkal estek vissza, ez a veszteség Európában 1,1 százalék, a többi piacon összesen 4,8 százalék. Az egyre gyengülő eladások miatt a McDonald's igazgatója, Don Thompson lemondott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?