Angliában bevezetik a Google-adót

A májusi választások előtt George Osborne kancellár előterjesztette az úgy nevezett Google-adót, mely 25%-os adót vetne ki a nagyobb technológiai cégek angliai jövedelmére, adta hírül a The Sunday Times.

A javaslat célja, hogy végre a technológiai vállalatok se használhassanak mindenféle kiskapukat és taktikákat az adózás elkerülésére . Az angolok már a jövő hónapban érvényesíthetik az új szabályozást – írja az IT Mozaik.

A 25% szignifikánsan több, mint a megszokott 20%-os céges adó, ám csak azokra a vállalatokra vonatkozik, akiknek éves jövedelme meghaladja a 250 millió fontot. Emellett ezeknek a cégeknek bevételeiket és profitjukat országról országra kell bevallaniuk.

Azt még nem tudni, hogy a javasolt adó és az új szabályozás hatásos lesz-e, a technológiai cégek azonban jó eséllyel nem hagyják majd szó nélkül a dolgot. Az Egyesül Államokban egy, több mint 300 multinacionális nagyvállalatot, köztük a Google-t és a Microsoftot is tömörítő érdekképviselet, az NFTC levélben arra hívta fel Osborne kancellár figyelmét, hogy „az új adó erősen ellenkezik a miniszterelnök kijelentésével, miszerint az Egyesült Királyság nyitott az üzletre.”

Kapcsolódók

Kimaradt?