Nagy változás előtt áll a Google keresője

A Google-nál arra készülnek, hogy módosítsák a kereső algoritmusának rangsoroló részét, és a hivatkozások mellett az adott oldalak tartalmának minőségét is figyelembe vegyék – idézte a NewScientist tudósítását az itcafe.hu.

A Google ugyan igen bizalmasan kezeli fő termékük, a kereső működését, ám többek között azt is tudni lehet az algoritmusról, hogy a rangsorolásnál kiemelten fontos paraméter a hivatkozások száma – minél több weboldalon helyeznek el az adott oldalra mutató linket, az indexelt oldal annál előkelőbb helyre kerül a találati listán. Ez a módszer a legtöbb esetben releváns minősítést eredményez, de egyrészt vissza is lehet vele élni, másrészt népszerű, ám hamis vagy félrevezető információkat tartalmazó weboldalak is a lista elejére kerülhetnek.

Ez utóbbit szeretnék most némileg korrigálni a szakemberek, amikor egy olyan minősítő elemet tesztelnek, amely nemcsak a népszerűséget figyeli, hanem az oldal tartalmának megbízhatóságát is. Ezt úgy akarják elérni, hogy egy adatbázis alapján számba veszik az oldalakon található hamis információkat, és minél kevesebbet találnak, annál megbízhatóbbnak nyilvánítják, ami a rangsorban előbbre sorolja az adott oldalt.

Kimaradt?