Európában csak Romániában nincs InterCity járat

Románia az egyetlen ország Európában, amelynek vasúthálózatán nem közlekednek InterCity járatok – hívta fel a figyelmet a hétvégén a román állami vasúttársaság (CFR) egyik szakszervezeti vezetője.

A CFR a múlt év végi menetrend-módosításkor törölte az InterCity járatokat, mert infrastruktúrája nem tudott lépést tartani üzemeltetésük európai követelményeivel. Ezek szerint egy vasúti járat csak akkor kaphat InterCity besorolást, ha minimum 60 kilométeres az óránkénti átlagsebessége és nem késik.

A CFR a nagyvárosok között közlekedő korábbi InterCity járatokat az új menetrendben már az InterRegio kategóriába sorolta, ezek a vonatok lassabban, több településen megállva érnek célba. Ráadásul ezeken a járatokon már nem a jól ismert, kék-fehér, klimatizált kocsik közlekednek.

Február 21-től a hétvége bizonyos napjain nem közlekednek az interrégiós vonatok a Craiova – Orşova oda-vissza, Orşova – Filiaşi, Drobeta Turnu Severin – Orşova, Arad – Nagyvárad oda-vissza, Suceava – Ilva Mică, Adjud – Észak-Suceava, Észak-Suceava – Paşcani, Észak-Bukarest – Ciulniţa, Beclean pe Someş – Máramarossziget, Mărăşeşti – Csíkszereda, Csíkszereda – Oneşti, Máramarossziget–Kolozsvár útvonalon. Február 28-tól a Kolozsvárról Nagyváradra, Iaşi-ba, Temesvárra, Râmnicu Vâlcea tartó, illetve Temesvárról Nagybányára, Resicabánya, Bethlenre tartó interrégiós járatok csak a hét bizonyos napján közlekednek. További információk a menetrend-változásról itt találhatók.

Romániában 1995-ben indultak el az első InterCity járatok. Ezek Bukarest-Bákó, Kolozsvár- Szatmárnémeti, Iași-Temesvár útvonalon közlekedtek. A járatok száma az idők folyamán bővült, és 2010-ig, a hazai vasúti infrastruktúra látványos leromlásáig nagy sikerük is volt annak ellenére, hogy a jegyárak 15 százalékkal nagyobbak voltak a gyorsvonatok jegyárainál.

Kapcsolódók

Kimaradt?