Államtitkári igéret útfelújításra és jobb vasúti menetrendre

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének meghívására október 17-én Csíkba látogatott István Zoltán szállításügyi államtitkár. A látogatás keretében elsőként megtekintette a 11B országúton (Kászon – Nyergestető – Csíkkozmás) végzett munkálatokat.

Amint tudjuk,  több helyen hidakat újítanak fel, valamint útmegerősítő munkálatok folynak. András Zoltán, Kászon község polgármestere és Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke, megyei tanácsos jelezte a szakpolitikusnak, hogy sürgősen kezdeményezni kell az útszakasz Hargita megyére eső szakaszának teljes felújítását, új aszfaltszőnyeg leterítésére van szükség. Ezzel a politikus is egyetértett.

Csíkszentsimonban az államtitkár felmérte az állomás, illetve a környék állapotát. Kozma István, helyi önkormányzati képviselő átadott egy, a község elöljárói által nyolc pontban megfogalmazott kéréscsomagot, amely az állomás infrakstruktúrájára és a biztonságos utazásra vonatkozik. Emellett a helyiek kérik azt is, hogy az államtitkár járjon közbe, hogy olyan vasúti menetrend legyen, amely az ingázók javát szolgálja. Ennek érdekében az érintettek már elkezdték az aláírások gyűjtését. Az összegyűlt aláírásokat jövő héten küldik be a szaktárcához. István Zoltán ígéretet tett az utasok igényeinek figyelembevételére, illetve biztosította a jelenlevőket arról, hogy kérésüket képviselni fogja az illetékes szervek előtt. A vonatállomáson jelen volt Fábián László polgármester, valamin az önkormányzati testület több tagja is. 

A nap további részében az RMDSZ államtitkára Madéfalván és Csíkmadarason egyeztetett az önkormányzatokkal azoknak a román államvasút tulajdonában levő területeknek az átadásáról, amelyek jelenleg használaton kívül vannak. A cél az, hogy ezek az önkormányzatokhoz kerüljenek, hogy majd helyi fejlesztéseket lehessen eszközölni. Madéfalván szó esett a tömbházak közötti területek önkormányzati tulajdonba való helyezéséről is. Amennyiben ez megtörténik, a község tudná parkosítani a környéket, ez közel 600 lakost érint.

Végezetül István szemrevételezte, hogyan haladnak a felújítási munkálatok a csíkszeredai vasútállomáson, amelyek kezdeményezésére a tavaszi látogatását követően indultak el.

Kimaradt?