Erre költik a pénzt Kovászna megyében

Az elmúlt 25 év legnagyobb költségvetéséből gazdálkodik idén a háromszéki önkormányzat. A Kovászna megyei közgyűlés tagjai hétfői tanácsülésen fogadták el az idei költségvetést, amely lehetőséget biztosít, hogy a „gyarapodás éve” legyen az idei - mutatott rá Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács elnöke elmondta: az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények idén 334 millió lejből gazdálkodnak, ami 114 millióval több, mint az elmúlt esztendőben volt. Főként az uniós pályázati pénzeknek köszönhetően az elmúlt évekhez képest idén jelentősen nőnek a fejlesztésekre szánt összegek - mutatott rá Tamás Sándor.

A legnagyobb összeget, 72 millió lejt a megyei hulladékgazdálkodási projektre-, a Maksa és Lécfalva közti hulladéklerakó megépítésére költenek, illetve 60 millió lejt szánnak a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház rehabilitálására, korszerűsítésére.

Jelentős összeget, 35 millió lejt szánnak a Kovászna megyei utak korszerűsítésére, de korszerűsítik és fejlesztik a kommandói iskolai tábort, a természetvédelmi területeket, a gyermekvédelmi hálózatot és a rohammentő szolgálatot is.

Folyatódnak továbbá az elmúlt években elkezdett programok: a játszótérépítő -, a kultúrház-korszerűsítő akciók, a székely ruházati alap programja, az első iskolatáska program.

Tamás Sándor elmondta, a költségekre szánt pénzösszegek 26 százalékát a környezetvédelmi kiadások teszik ki, az egészségügyi rendszer működtetésére a költségvetés 21 százalékát költik, a szociális hálózatra 15 százalékot, közszállításra 14 százalékot, kultúrára és vallásra 7 százalékot, tanügyre 2 százalékot és a megyei tanács apparátusának fenntartására 8 százalékot költenek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?