Több pénz jut idén szociális ellátásra Maros megyében

Megszavazta 2015-ös költségvetését csütörtök délután a Maros megyei önkormányzat, amelynek idén 370 millió lejből kell gazdálkodnia. Ebből az összegből a tavalyinál több pénz jut a kulturális intézményeknek. 

A Maros megyei könyvtár tavaly 50 ezer lejt kapott a megyei költségvetésből, idén ennél sokkal többet: 400 ezer lejt. A megyei múzeum költségvetése 1,4 millió lej, szintén jelentősen nagyobb a tavaly elköltött 730 ezer lejhez képest. A filharmóniára is jóval több pénzhez jut: tavaly 60 ezer lej, idén már 400 ezer áll rendelkezésükre. Ezekből az összegekből felújításokra, korszerűsítésekre kerülhet sor a könyvtárban és a múzeumban.

Szintén nagyobb költségvetéshez jut idén a Maros megyei szociális- és gyermekjogvédelmi igazgatóság is, ahol befektetéseket és javításokat eszközölhetnek a tavalyinál sokkal nagyobb összegből.

A községek költségvetés-kiegészítése, amit az áfából és adókból osztott vissza a megyei önkormányzat, idén már a kormány feladata. “Ezzel az intézkedéssel a politikai rokon-, illetve ellenszenvezést próbálják kiküszöbölni, viszont nem tartják szem előtt a realitásokat. Ugyanis a községek nagysága a települések szám és a lakosság lélekszáma szempontjából is eltérő, ahogy a szükségleteik sem azonosak” – mondta Kelemen Márton, a megyei tanács alelnöke. 

Kimaradt?