Több a SIM-kártya, mint az ember Romániában

Egy június végi felmérés szerint 22,3 millió SIM-kártya van használatban Romániában, a mobilcégek szolgáltatásait pedig egyre többet vesszük igénybe.

A SIM-kártyák és vezetékes telefonok száma csökkent az első félévben: előbb 1,4 százalékkal, utóbbi 1,9-cel, ugyanis 4,6 millió vezetékes telefont használnak az országban. 9,4 millió felhasználó kötött bérletet valamelyik szolgáltatóval, feltöltőkártyát 12,9 millióan használnak. A trend változni látszik: 3,4 százalékkal csökkent a feltöltőkártyák száma, viszont 1,3 százalékkal nőtt a bérleteké.

A telefonhívások száma megnőtt. Az első félévben 5,3 százalékos növekedést mértek, azaz 2014 első hat hónapjában 33,2 milliárd percet beszélgettünk egymással - ez 1660 percet jelent egy fél évre, hogyha kereken húszmillió lakossal számolnánk. A nemzetközi hívások megnövekedése segítette a mutatók emelkedését: 62 százalékkal nőtt ezek aránya, emellett 28 százalékkal több lett a különböző hálózatok közti hívások száma is.

Az EU-n belüli hívásaink aránya 32 százalékkal emelkedett. A 241 millió percből 65 milliót itthonról hívva beszéltünk le, 176 millió percet pedig külföldön élők hívásával.

Egyre hosszabbak a beszélgetések

Ezek több mint felét, 54 százalékot a feltöltőkártyás felhasználók bonyolították le. A maradék 46 százalék természetesen a bérletet kötőkhöz tartozik, ezt tovább bontva kiderül, hogy magánszemélyek 33 százalékkal, jogi személyek 13 százalékkal járultak hozzá a 33,2 milliárd perc híváshoz.

Nőtt az átlagos beszélgetések hossza is: idén 2 perc 27 másodpercre. SMS-t is többet küldünk: 9,7 milliárd szöveges üzenet ment el az első félévben, 19 százalékkal több, mint 2013 első hat hónapjában. Ez azt jelenti, hogy egy felhasználó átlagban 71 üzenetet küld el egy hónapban, tizeneggyel többet, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?