Recessziót hozott a foci-vb a brazil gazdaságnak

Nem csak a brazil labdarúgás, hanem a gazdaság tekintélyét is megtépázta az idei világbajnokság, a második negyedévben csökkent a rendező ország GDP-je.

Igazuk lett a pesszimistáknak, nem csak a brazil nemzeti tizenegy számára végződött gyászosan a közelmúltban véget ért labdarugó világbajnokság, de a rendező ország gazdasága is megsínylette a rendezvényt. A napokban közétett hivatalos adatok szerint a brazil gazdaság teljesítménye az elemzők által prognosztizált értéknél nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal esett vissza a második negyedévben. Ugyanakkor az első negyedév adatai is rosszabbak lettek a korábban közölteknél, a dél-amerikai állam GDP-je nem hogy nőtt volna, de csökkent 0,2 százalékkal.

Az elemzők egybehangzó véleménye szerint a visszaesés egyértelműen a labdarúgó világbajnokságnak tudható be. A mérkőzéseknek otthont adó városokban a meccsek napján a közintézmények zárva tartottak, hogy az alkalmazottaknak lehetőségük legyen nézni a közvetítéseket és megelőzzék a forgalmi dugók kialakulását.  

A versenyszféra tevékenységére szintén negatívan hatott a torna, egy sor vállalat ugyanis felfüggesztette a termelést, szabadságra küldte dolgozóit a világbajnokság időtartamára. Az adatok azt mutatják, hogy 2014 első negyedévében a befektetések volumene is jelentős mértékben visszaesett a megelőző év azonos időszakához képest, ám a szakemberek szerint ez nem kizárólag a világbajnokságnak tudható be.

Az április 1. és június 30. közötti időszakban a befektetések értéke 5,3 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb arányú visszaesés 2009 óta. A világ egyik legnagyobb feltörekvő gazdaságának idei gyengélkedése már csak azért is figyelemre méltó, mert 2010 még 7,5 százalékos növekedést ért el, amire 27 óta nem volt példa. Az elmúlt évtizedben korábban sosem látott mértékben áramlott Brazíliába a külföldi tőke, a befektetések képezték a fejlődés motorját, a belső fogyasztás pedig szintén lendületesen nőtt.  

A kormány szerint nem a vb az oka

A brazil kormány szerint nem a világbajnokság az oka a gazdaság visszaesésének. „Kedvezőtlen a nemzetközi gazdasági helyzet, a fejlett országok problémái visszafogják a feltörekvő gazdaságokat” – kommentálta az adatokat Guido Mantega pénzügyminiszter, emlékeztetve rá, hogy a munkanélküliség továbbra is történelmi mélyponton van, s az infláció is az előzetes várakozások szerint alakul.

Egyes szakértők már a világbajnokság alatt figyelmeztettek rá, hogy a brazil nemzeti önérzetnek lényeges eleme a labdarúgás, ezért a hazai válogatott kiábrándító szereplése kedvezőtlen gazdasági folyamatokat generálhat, aláásva a közvéleménynek a fejlődésbe vetett meggyőződését. Bár a brazil szurkolók arra számítottak, hogy a válogatott világbajnoki címet szerez, a selecao az elődöntőben megalázó, 7-1-es vereséget szenvedett Németországtól, majd a bronzmeccsen simán kikapott Hollandiától, 3-0-ra.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?