Versenytárgyalást írtak ki a cernavodai atomerőmű bővítésére

A román Nuclearelectrica atomenergetikai állami vállalat versenytárgyalást írt ki a cernavodai atomerőmű (CNE) hármas és négyes blokkjának megépítésére 6,5 milliárd euró értékben – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A múlt héten elfogadott új privatizációs stratégia szerint a román állam a projekt 51 százalékát adná át az érdekelt magánbefektetőknek, a részvények legalább 30 százaléka pedig állami tulajdonban maradna.

Románia kínai segítséggel tervezi bővíteni atomerőművét: az erről szóló szándéknyilatkozatot 2013 novemberében írták alá a szakhatóságok vezetői Bukarestben, Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai és Victor Ponta román kormányfő jelenlétében. Ponta a napokban bejelentette, hogy jövő héten ismét Kínába látogat. A román miniszterelnök tavaly is járt Kínában.

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel az atomreaktorok az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 18 százalékát fedezik.

2007-ben a bukaresti kormány úgy döntött, hogy már csak a hármas és a négyes reaktort építik meg. Bukarest több tendert is kiírt ezek megépítésére. Eredetileg a cseh CEZ, a német RWE, a spanyol Iberdrola és a belga-francia GDF Suez csoport, is beszállt a projektbe, de ők már 2010-ben visszavonultak.

Tavaly decemberben az utolsó két magánbefektető – a Luxemburgban bejegyzett ArcelorMittal és az olasz Enel is – kiszállt a CNE hármas és négyes blokkjának megépítését célzó több mint hatmilliárd eurós projektből, így a román állam a Nuclearelectrica révén a tervezett beruházás egyedüli részvényese maradt.

Kapcsolódók

Kimaradt?