Made in Banat: várják a védjegy iránt érdeklődőket

A határon átnyúló román–szerb projekt munkacsoportja kidolgozta a Made in Banat védjegy odaítélésének kritériumait - írja a Nyugati Jelen. A Temes Megyei Kereskedelemi, Ipari és Mezőgazdasági Kamaránál (CCIAT) várják a védjegy iránt érdeklődő bánsági cégek jelentkezését.

A védjegyet csak azok a Románia–Szerbia határon átnyúló régióban (romániai Bánság és szerbiai Bánság) működő cégek kaphatják meg, amelyeknek székhelye a Bánsági régióban van, és a termék előállításához felhasznált anyagi és humán erőforrások legalább 51%-a ebből a régióból származik. A román és a szerb Bánság gyakorlatilag fedi a történelmi Bánság területét, a Magyarország területére eső csücskét leszámítva. 

A termék előállítójának eleget kell tennie a törvényes kötelezettségeknek és az ISO minőségi követelményeknek. Rodica Olinic kamarai tanácsos a Nyugati Jelennek azt is elmondta: a határon átnyúló pályázat keretében 11 bánsági cég – 5 romániai és hat szerbiai – ingyen megkapja a Made in Banat védjegyet. 

Mivel a védjegyet a Találmányok és Védjegyek Állami Hivatalánál (OSIM) regisztrálják, a többi érdeklődőnek meg kell majd fizetnie az OSIM által megszabott díjat és egy jelképes összeget a kamarai szolgáltatásért. A Made in Banat logót is regisztrálják az OSIM-nál, ezt fogják viselni a fenti kritériumoknak megfelelő bánsági termékek, illetve szolgáltatások.

A Made in Banat projektben résztvevő cégek bemutathatják termékeiket az INOCOOP vásáron, amelyre augusztus 28-30 között kerül sor Nagybecskereken (Zrenjanin), a Medison csarnokban. A 15-dik INOCOOP-vásárnak több mint 200 bel- és külföldi résztvevője lesz.

Kimaradt?