Szerbia aláírta az uniós szabályokat sértő Déli Áramlat építését

Aláírták a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának megépítéséről szóló megállapodást kedden Belgrádban - közölte honlapján a B92 televízió. A beszámoló szerint a mintegy 2,1 milliárd euró értékű beruházásról szóló szerződést a South Stream Serbia (Déli Áramlat-Szerbia) és az orosz Centrgaz (Tsentrgaz) vállalat igazgatói írták alá a szerb fővárosban azt követően, hogy Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kedden Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel a gázvezeték jövőjéről.

Dusan Bajatovic és Aleksandr Siromjatin, a Déli Áramlat-Szerbia igazgatói, valamint Sztanyiszlav Anikejev, a Centrgaz vezérigazgatója az aláírást követően kijelentette, hogy a Déli Áramlat szerbiai szakaszán várhatóan 2016 végéig megindul a gázszállítás. A Gazprom orosz gázipari vállalat kedden közölte, hogy egyik leánycége, a Centrgaz nyerte el a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának megépítésére kiírt tendert. A Gazpromnak emellett 51 százalékos tulajdonrésze van a South Stream Serbia vállalatban is.

Aleksandar Vucic a Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetést követően elmondta: a Déli Áramlat szerbiai szakaszának kiépítését ötven százalékban szerb kivitelezők végzik majd. A szerb miniszterelnök becslése szerint a projektben részt vevő vállalatok bevétele elérheti a 350 millió eurót is.

Vucic a szerbiai közszolgálati televíziónak adott moszkvai interjújában arról is beszélt, hogy a szerződés igen kedvező feltételeket tartalmaz Szerbiára nézve. Arra a kérdésre, miszerint milyen reakciókat vár Brüsszeltől, hiszen az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat, Vucic azt válaszolta: normális reakciókat.

Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását. Vucic emlékeztetett arra, hogy például Ausztria is aláírta ugyanezt a szerződést, az Európai Uniónak pedig a saját tagállamaival is rendeznie kell még a kérdést.

Szerbia hitelt kap Oroszországtól, hogy fedezni tudja az építés költségeit. Vucic és Putyin abban is megállapodott, hogy ennek kamata 4,25 százalék lesz, és ezt Szerbiának a földgáztranzit után számított osztalékból kell megtérítenie. A szerb kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország nagyobb kockázatot vállal a befektetéssel, mint Szerbia, hiszen Belgrád 12 millió euróval, Moszkva viszont 2,1 milliárd euróval járul hozzá a projekthez.

Az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át Ausztriába is eljuttató gázvezeték a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert. A befektetés összértéke több mint 16 milliárd euró. A gázvezeték több mint 930 kilométer hosszan a Fekete-tenger alatt, majd a szárazföldön körülbelül 1450 kilométer hosszan halad majd.

Szerbiában hivatalosan tavaly novemberben kezdődtek meg a munkálatok, amelyeket a közelgő tél miatt azonnal fel is függesztettek, és azóta sem folytattak. A mostani megállapodás értelmében 421 kilométeres szerbiai szakaszt várhatóan az év végéig kezdik el építeni.

Kapcsolódók

Kimaradt?