Megkezdődik a Déli Áramlat építése

A bolgár kormányfő és az orosz Gazprom gázipari óriásvállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy megkezdődik a Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszának építése.

Plamen Oresarszki miniszterelnök és Alekszej Miller a bejelentést megelőzően több mint négy órán át tárgyaltak Szófiában. A Gazprom-vezér néhány hónapon belül másodszor utazott a bolgár fővárosba.

Hírek szerint a megbeszélések fő témája az volt, honnan teremtik elő azt a nagyjából 3,5 milliárd eurót, amibe a Déli Áramlat 540 kilométer hosszú bulgáriai szakaszának a megépítése kerül. A Gazprom korábban jelezte, kész saját forrásból fedezni az építés költségeit, ha cserébe Bulgária lemond 15 évi tranzitdíjról.

A Déli Áramlat gázvezeték Ukrajna kikerülésével - Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át - juttatja el az orosz földgázt Európába, a tervek szerint 2015 decemberétől. A 2380 kilométer hosszú csővezetékrendszer kiépítése a tervek szerint 17 milliárd euróba fog kerülni, kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz.

Oroszország azért keresett alternatív szállítási útvonalat, mert az elmúlt években visszatérően vitázott Ukrajnával a gáz áráról és a tranzitdíjakról.

Kimaradt?