Átütemezhetik hiteleiket a romániai adósok

Júliustól adókedvezmény által bátorított hitelátütemezést igényelhet a romániai hitelesek egy része, miután a kormány csütörtökön elfogadta az erről szóló rendelet alkalmazási szabályait.

A Ponta-kabinet kormány felkínálta a lehetőséget a hitelesek egy részének, hogy átütemezést igényeljenek hitelszerződésükre. Elsősorban azok jogosultak erre, akiknek adózás előtti havi jövedelme nem haladja meg a 2200 lejt, emellett a törlesztő részletek fizetésével legtöbb 90 napos késést halmoztak fel. Az átütemezés következtében maximum 35 százalékkal csökkenhet a havi törlesztő részlet, de nem több mint 900 lejjel.

A Mediafax hírügynökség szerint a csütörtökön elfogadott alkalmazási szabályok szerint egy év és kilenc hónapon keresztül élvezhetik az igénylők a kedvezményt, és ennek megfelelően meghosszabbodik a hitelszerződések futamideje is.

A hitelátütemezés 2015 végéig kérhető, 2016 januárjától viszont az elmaradt hitelrészletet is vissza kell fizetniük a hiteleseknek. Az akkor majd megemelkedő költségeik miatt az állam maximum havi 144 lejt enged el a személyi jövedelemadójukból. Az állam ezzel az adókedvezménnyel akarja bátorítani a hitelátütemezést, ami nem kötelező, hanem csak lehetőség.

Victor Ponta miniszterelnök február elején jelentette be az intézkedést, amellyel elmondása szerint a belföldi fogyasztást akarta serkenteni. Alkalmazását heves politikai vita késleltette, miután Traian Băsescu államelnök megvádolta a kormányt, hogy a választókat akarja "lekenyerezni" az év végi államelnök-választás előtt. Azóta a rendelet részleteit többször újragondolta a kormány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?