Az Európa Unióba továbbra is szállít a Gazprom

A Gazprom a hatályos szerződés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfőn. Szergej Kuprijanov szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják.

"Az előzetesen kiállított számla alapján nem érkezett be pénz az ukrán féltől" - közölték rögtön a határidő lejártakor a Gazpromnál. A gázóriás feltételei szerint közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Szergej Kuprijanov, a cég szóvivője a közlemény kiadását követően tartott moszkvai tájékoztatóján bemutatott egy számlakivonatot, és hangsúlyozta, hogy a Naftohaz eddig nem utalt át pénzt orosz partnerének. "Sem a régi adósságát nem fizette ki, sem a júniusra igényelt mennyiségét árát, a Naftohaz ennek megfelelően ezt a kifizetett gázmennyiséget kapja mától a Gazpromtól" - mondta a szóvivő.

A Kuprijanov által ismertetett adatok szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral  tartozik. A tavaly novemberben és decemberben leszállított mennyiségért 1,451 milliárd dollárt, az áprilisban és májusban eljuttatott orosz gázért pedig 3,007 milliárd dollárt kellene fizetnie a Naftohaznak.

Szergej Kuprijanov egyszersmind hangsúlyozta, hogy "az európai fogyasztóknak szánt gázt a szerződésekben meghatározottaknak megfelelő mennyiségben szállítjuk és azt az ukrán Naftohaz a tranzitegyezmény alapján köteles eljuttatni a célállomásra".

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az Interfax orosz hírügynökséget arról tájékoztatta nem sokkal az előre fizetési rendszerre való átállásról hozott döntés bejelentése előtt, hogy a következő lépések közép-európai idő szerint tíz óra körül derülnek ki, miután találkozik Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. A Gazprom szóvivője bejelentette, hogy a vezérigazgató és az energiaügyi miniszter közép-európai idő szerint déltájban tájékoztatót tart.

Hajnalig egyeztettek

Az orosz állami energetikai cég és ukrán partnere Kijevben sem jutott megállapodásra a gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitában. A csak vasárnap késő este elkezdett és hétfőre virradóra véget ért újabb tárgyaláson Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa vett részt.

Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna kész a megegyezésre, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, és időt kér az árkérdés rendezésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?