Ukrán válság: Európa készül a gázháborúra

Ha Vlagyimir Putyin elzárná a gázcsapot, tengeri úton tudná pótolni az orosz import egy részét az Európai Unió, amely évi mintegy 130 milliárd köbmétert vásárol a Gazpromtól. Az EU helyzetén segítenek a japán atomerőművek is.

Az ukrajnai konfliktus kiéleződése miatt tetemesen csökkenhet az Európába érkező orosz földgáz mennyisége. A Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökség szerint valószínű, hogy az elkövetkező időszakban az ukrajnai tranzit akadozni fog.

Oroszország nem hajlandó többé kedvezményes áron szállítani gázt Ukrajnának, s ha Kijev nem fizet előre, akkor könnyen megtörténhet, hogy Putyin elzárja a gázcsapot. Ez érzékenyen érintené Európát, mely évi mintegy 130 milliárd köbméter földgázt importál Oroszországból, s ennek mintegy felét teszi ki az ukrán tranzit.

Az Európai Unió máris lépéseket tett annak érdekében, hogy minimalizálja az orosz gáz részleges kiesésének negatív hatásait. A brit The Telegraph információi szerint március vége óta az európai cseppfolyós gáztartalékok 20 százalékkal nőttek, annak köszönhetően, hogy az Interconnector vezetéken a korábbinál több brit földgáz áramlik a kontinensre, illetve, hogy a waleszi South Hook kikötői terminálon keresztül érkező katari beszállítások volumene is megnőtt. Az enyhe télnek is betudhatóan, az összeurópai készlet jelenleg rekordmennyiségű, 36 milliárd köbméter, ami 100 százalékban pótolni tudná az orosz importot a következő fűtési szezon kezdetéig.

Az EU helyzetét némileg megkönnyíti, hogy Shinzo Abe japán kormányfő a közelmúltban bejelentette, országa ismét üzembe helyez több leállított atomerőművet. Azt követően, hogy a fukusimai tragédia miatt leállította mind a 48 atomerőművét, Japán lett a világ legnagyobb cseppfolyós gáz importőre, tavaly 76 milliárd köbmétert vásárolt az energiahordozóbol. Ha a tervbe vett valamennyi 31 erőmű újraindul, akkor a világ jelenlegi termeléséből 34 milliárd köbméter cseppfolyós gáz lehetne Japán helyett Európába irányítani.

Romániát érinti a legkevésbé

Az utóbbi években az EU csökkentette az orosz gáztól való függését. 2009-ben még a Gazprom szállította a tagállamok fogyasztásának 34 százalékát, ám tavaly ez az arány már csak 27 százalék volt. Az Európai Unió első számú gázbeszállítója jelenleg Norvégia, de vásárol Közel-Keleti termelőktől is.

Az Uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint a legkevésbé Románia függ az orosz gázimporttól, mely a teljes fogyasztás kb.21 százalékát teszi ki. Magyarország lényegesen kiszolgáltatottab helyzetben van, ugyanis a felhasznált földgáz 72 százaléka Oroszországból érkezik. A tagállamok közül csupán nagy Britannia, Dánia és Hollandia nem szorul gázimportra.   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?