Az orosz Gazprom továbbra is kiszolgálja az európai piacot

A Gazprom továbbra is maradéktalanul teljesíti földgázszállítási kötelezettségét Európába - közölte az orosz állami energetikai óriáscég sajtószolgálata kedden. A tájékoztatás szerint erről Alekszej Millernek, a Gazprom elnökének és Günther Oettingernek, az Európai Bizottság energiaügyi biztosának Strasbourgban tartott keddi munkamegbeszélésén volt szó.

Elhangzott, hogy „a Gazprom megbízható szállítója az orosz gáznak az európai piacra és az is marad". Miller és Oettinger azt remélték, hogy a Naftohaz ukrán állami gázcég is folytatja kötelezettségeinek teljesítését, és szünet nélkül továbbítja az orosz földgázt az európai fogyasztóknak. A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a strasbourgi megbeszélés résztvevői nagy figyelmet fordítottak a Naftohaznak a Gazprommal szembeni, 2,2 milliárd dollárt meghaladó adósságára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz földgáz európai vásárlóinak múlt héten megküldött levelében közölte, hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti. Moszkva szerint Ukrajna a területén áthaladó gázvezeték megcsapolásával pótolhatja a hiányt, ha Oroszország leállítaná a Kijevnek szánt szállításokat. José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke szombaton közzétett állásfoglalásban úgy vélte, hogy közös európai uniós választ kell adni az orosz államfő levelére.

Kapcsolódók

Kimaradt?