Ukrajna nyugatról importálna gázt Oroszország helyett

Az ukrán energiaügyi miniszter szerdán Kijevben azt nyilatkozta, hogy Ukrajna addig nem vesz gázt az oroszoktól, amíg nem egyeznek meg újra az importgáz áráról – írja a Businessweek. Az ukránok jelenleg több mint 2,2 milliárd dollárral tartoznak az oroszoknak.

A Gazprom Janukovics megbuktatása óta megint 400 dollár feletti összeget kért Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő korábban arról beszélt, hogy azért nem kap Ukrajna több kedvezményes gázt, mert nem fizették ki határidőre a számláikat. Vlagyimir Putyin kedden beszélt arról, hogy az ukránok előre is fizethetnének a gázért. Ukrajna ezután döntött úgy, hogy nem vesz több gázt az oroszoktól.

Ukrajna, amely az országban felhasznált gáz felét szerzi be az orosz állami Gazpromtól, most alternatív forrásokat keres, és Szlovákia merült fel, mint lehetséges partner. 

Az MTI szerint az ukrán miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy Szlovákia felől évi 20 milliárd köbméter földgázt kaphat Ukrajna. Szerinte így olcsóbban szerezhetik be az energiahordozót, mint Oroszországtól, ezer köbméterenként 350 dollárért. Az orosz Gazprom áprilistól 485 dollárért szállít földgázt Ukrajnának.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője viszont a Rosszija-24 orosz tévéadónak elmondta: ha ránézünk a térképre, azt látni, hogy a teljes gázszállító rendszer egyirányú szállításra lett kitalálva. Technikai értelemben tényleges ellentétes irányú gázszállítás nem lehetséges. Miller szerint viszont ha valahogy mégis megoldanák a fordított irányú szállítást, a Gazprom minden érintettet beperelne.

Robert Fico, szlovák miniszterelnök szerda délután - miután egyeztetett az amerikai alelnökkel - bejelentette, hogy hajlandóak gázt adni az ukránoknak, ha megfizetik.

A Bloombergnek nyilatkozó ukrán szakértő magyar és lengyel importra is számít, ezt azonban valószínűleg a Gazprom sem hagyná szó nélkül. Magyarországról Ukrajna 2013 áprilisa óta összesen 1,127 milliárd gázt importált, majd decemberben ez a mennyiség 93,8 millió köbméterre esett vissza. Lengyelországból decemberben csupán mintegy 23 millió köbméter gáz érkezett Ukrajnába, miközben tavaly összesen 850 millió köbmétert kapott Kijev lengyel csővezetékeken keresztül.

Kimaradt?