Azonnal cserélje le a Facebook és Gmail jelszavát!

A múlt héten felfedezett hatalmas biztonsági rést kijavították, de mindenkinek azt tanácsolják, hogy cserélje le a jelszavait – hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Abban a szoftverben fedeztek szakértők fel biztonsági rést, amelynek segítségével a titkos internetes kommunikáció jelentős része zajlik. A szerverek üzemeltetői kijavították a hibát, de javasolják a felhasználóknak, hogy változtassák meg a jelszavaikat – írja az Az én pénzem.

Múlt héten a Google egyik szakértője abban a szoftverben (OpenSSL ) fedezett fel biztonsági rést, amelynek segítségével a felhasználók és a szerverek közötti titkos kommunikáció zajlik. A módszer, amit feltárt, nem hagy maga után nyomot, nem lehet tudni, éltek-e már crackerek a lehetőséggel. Ha igen, felhasználási nevekhez, jelszavakhoz juthattak hozzá, a szoftvert ugyanis olyan nagy szolgáltatók használják, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Az internetes banki rendszerek kevésbé voltak veszélyben, de a legtöbb helyen azokat is ellenőrizték.

Az, hogy egy-egy oldal használja-e a szóban forgó szoftvert, és érintett (volt)-e a hibában egy oldalon bárki ellenőrizheti. Az Az én pénzem kigyűjtötte a legfontosabb oldalakat és bankokat. A táblázatot a portálon tekintheti meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?