Biztonsági rés: érdemes megváltoztatni a banki jelszavakat is

A weboldalak nemrég kiderült titkosítási hibája miatt e-mailünkhöz hozzáférve más oldalak bejelentkezési adatait is megszerezhették. Érdemes módosítani a banki jelszavainkat is.

Ne csak az érintett oldalak jelszavait változtassuk meg a SSL titkosítás hibájának kijavítása után, hanem minden mást is. Előfordulhat ugyanis, hogy az e-mailünkhöz hozzáférve más oldalak bejelentkezési adatait is megszerezték mások – tanácsolja a BankRáció.hu. A 444.hu szerdán arról írt, hogy a weboldalak kétharmada a jelszavak titkosításáért felelős SSL rendszerek olyan változatát használta, amiből a titkosítás ellenére ki lehetett szedni az információkat. Ez a hiba már két éve létezik, de csak múlt héten vették észre.

A BankRáció.hu szerint érdemes lehet a banki hozzáférések jelszavát is megváltoztatni, bár ezek a rendszerek sokkal biztonságosabbak, mint az e-mail fiókok vagy más szolgáltatók rendszerei. Olyan plusz biztonsági elemek, mint a telefonon küldött azonosító például ellehetetleníti, hogy mások akár jelszóval is a pénzünkhöz férjenek. Magyarországon szinte az összes bank kér valamilyen második eszközön végrehajtott azonosítást a tranzakciók előtt. Ezzel a módszerrel szinte kizárható a visszaélés.

Az SSL titkosításban lévő hiba miatt nem a mi gépünkről szerezhették meg az adatokat, hanem a különböző honlapokról. Ez az a helyzet, amikor egy jó vírusirtó sem segít. Az érintett oldalak, mint a Yahoo, a Paypal, Amazon vagy a Tumblr már figyelmeztette felhasználóit.

Egy jó jelszó minél hosszabb és minél többféle karaktert tartalmaz. A legjobb, ha kódgenerátor segítségével hozunk létre egyet magunknak, de ezeket nagyon nehéz megjegyezni. A lényeg, hogy mindig próbáljuk meg a legbonyolultabb, speciális karaktereket, kis- és nagybetűt és számot is tartalmazó jelszavakat kitalálni – ajánlja a pénzügyi összehasonlító portál.

Kapcsolódók

Kimaradt?