Takaréklángon működik az RMGC, a szóvivő állása azért megmarad

Dolgozóinak csaknem 80 százalékát bocsátotta el a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat, amely több mint tizenöt éve akar az erdélyi Verespatakon ciántechnológiás aranybányát nyitni, de nem kapta meg az ehhez szükséges valamennyi hatósági engedélyt.

Az RMGC szóvivője, Cătălin Hosu a maszol.ro-nak kedden elmondta, az elbocsátott alkalmazottak esetleges újrafelvételéről akkor dönt a cég, ha kormányzati szinten jó irányban mozdul a beruházás ügye. Kérdésünkre, hogy mit jelentene ez a jó irány, kijelentette: ezt a vállalat igazgatótanácsa hivatott megállapítani.

A szóvivő elmondta, az átszervezés a cég vezetőségét érinti, ám a magyar sajtóval korábban kapcsolatot tartó Szentesy Cecilía műszaki igazgató például megőrzi állását. Az RMGC kommunikációs osztálya azonban gyakorlatilag kiüresedik, Cătălin Hosun kívül alig maradnak alkalmazottak.

Az RMGC szerint 1000 családot érint

A vállalat keddi közleménye szerint - amelyet a Mediafax román hírügynökség idézett - 481 alkalmazottból 371-et bocsátanak el. A cég közleménye szerint összesen ezer családot érint kedvezőtlenül az RMGC tevékenységének csökkentése.

A vállalat számítása szerint az RMGC szociális programjában száz munkahely, a beszállítóknál több mint 300 állás szűnik meg a tevékenység szűkítése nyomán, és a szociális programok 283 haszonélvezője is elesik a támogatásoktól.

Mint ismert, a beruházás engedélyezését elősegítő törvényt tavaly novemberben elutasította a parlament úgynevezett Verespatak különbizottsága, amely további felméréseket és kutatásokat rendelt el. Ugyanakkor a román állam nem mondott le arról, hogy megfelelő körülmények között kitermelje a nemesfémeket, és az RMGC beruházási tervét sem utasította el végleg.

Kapcsolódók

Kimaradt?