Türelmet kér Korodi Attila miniszter Verespatak-ügyben

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter türelmet kér ahhoz, hogy a szakhatóságok jó válaszokat tudjanak adni a verespataki beruházás ügyében. Erről és az általa vezetett tárca prioritásairól az RMDSZ-es politikus az Erdélyi Riportnak adott interjúban nyilatkozott.

„Nekem az a lényeg, hogy (Verespatak ügyében – szerk. megj.) betartsunk minden törvénycikkelyt. Azt gondolom, mindenki tudja, hogy én ebben a témában nagyon szigorú vagyok” – jelentette ki a miniszter.

Korodi indokoltnak tartja a befektető Rosia Montana Gold Corporatian elégedetlenségét amiatt, hogy a kormánynak tíz év alatt sem sikerült választ adnia a cég környezetvédelmiengedély-igénylésére.

„Az RMGC türelmetlensége jogos. Csakhogy közben a Verespatak-törvény vitája során, a parlamenti meghallgatásokon olyan információk kerültek napvilágra, amelyek egy teljesen új oldalát is megvilágították ennek a beruházásnak” – magyarázta Korodi, aki szerint az új adatok fényében új elemzéseket kell végeznie a minisztériumi szakembereknek. Hozzátette, várja, hogy a parlament befejezze a szavazást a Verespatak-törvényről (a Szenátus már elutasította a jogszabályt – szerk. megj.), hogy tudjanak ebben a kérdésben továbblépni.

Korodi emlékeztetett arra, hogy egy suceavai bírósági döntés érvénytelenítette a kitermelésre szánt terület nagy részére kiadott régészeti tehermentesítési bizonylatot. „Tehát olyan fejlemények vannak, amelyek megnehezítik a végleges döntést. Ilyen értelemben szerencsés is volt a tavalyi parlamenti vita, mert rájöttünk arra, hogy szakhatóságilag még sok mindent a helyére kell tenni a beruházással kapcsolatban. A döntésünket alaposan meg kell indokolni, mert azt már most biztos: bármit is lépünk, rengeteg per lesz belőle” – fogalmazott a tárcavezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?