Háromszéken nem üzérkedett a húsmaffia

Háromszéken nem bukkantak romlott húsra vagy hentesárura, viszont elkoboztak lejárt szavatosságú, sérült csomagolású vagy rosszul felcímkézett terméket - tájékoztatott az élelmiszerbiztonsági hatóság. A napokban leleplezett húsmaffia kapcsán az egész országban fokozott ellenőrzéseket rendeltek el, így Kovászna megyében is minden húsfeldolgozót, szállítót, raktározót és forgalmazót megvizsgáltak, mondta Sikó Barabási Sándor főállatorvos.

Kovászna megyében nem találtak kirívó szabálytalanságot, a lejárt szavatosságú árura sem polcokon, hanem az erre a célra kialakított raktárakban bukkantak. Összesen 255 kilogramm húst és hentesárut koboztak el, aminek lejárt a szavatossága, vagy megrongálódott a csomagolása, továbbá 172 kilogramm csirkehúst találtak, amelyből 52 kilogramm szavatossága csak három nap múlva járt volna le, de a külalakja és a szaga sem volt megfelelő.

Húsz rúd szalámit is elkoboztak, ezek szavatossága a hónap végén járt le, de megrongálódott a csomagolásuk.  128 kilogramm hal is kiment a garanciából, a forgalmazó azzal védekezett, hogy a hal iránt térségünkben nincs kereslet. 240 kilogramm tej és tejtermék, valamint 38 kilogramm zöldség és pékáru szavatossága is lejárt. A háromszéki kereskedők javaslatára a forgalomból kivont árut megsemmisítik.

Az elmúlt évek tapasztalatára alapozva kijelenthető, hogy Kovászna megyében nincsenek nagy gondok az élelmiszerek biztonságával, a feldolgozók és forgalmazók kevés kivétellel betartják a vonatkozó jogszabályokat, és együttműködnek az ellenőrző hatóságokkal, szögezte le Sikó Barabási Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?