Megőrizte hitelminősítését Nagyvárad a Fitch Ratingsnél

A Fitch Ratings Nemzetközi Hitelminősítő megerősítette Nagyvárad eddigi hitelbesorolását: a hosszú távú, valutában és lejben felvehető kölcsönökre egyaránt a BBB-, a rövid távú, valutában felvehető hitelekre pedig az F3 besorolás érvényes. A hosszú távú perspektíva stabil.

A stabil perspektíva a hitelminősítő szerint onnan ered, hogy 2016-ig javulnak a város költségvetési mutatói, a közadósság szintje pedig arra az évre közelíti meg a minősítés szerint elfogadható értékeket. 

A Fitch ugyanakkor a GDP kétszázalékosra becsült országos növekedésénél nagyobb növekedésre számít, 2014-ben 2,6 százalékra és három százalékra 2015-ban, és bár a váradi közadósság nőtt az utóbbi években, 2016-ig nem éri el a törvényes küszöböt, az arra vonatkozó pénzügyi politika konzervatív jellege miatt. A közadósság értéke november végén 289 millió lej volt, valamint 55 millió lej, amelyet még nem használtak fel. 

Az önkormányzati vállalatok közel 182,5 millió lejnyi indirekt adósságával a közadósság értéke 2012 végén 520 millió lej volt, 2013 májusa óta az önkormányzat nem vállalt garanciát az alárendelt vállalatok hiteleiért.

 

Kimaradt?