A bihari RMDSZ az észak-erdélyi autópályáért lobbizik Şovánál

Lehetővé válhat az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának folytatása, a költségvetés-tervezetben 256 millió lejt különítettek el erre a célra. Dan Şova fejlesztési miniszter ígérete szerint 2014 tavaszán lefolytatják a közbeszerzési eljárást, 2016-ban pedig elkészülhet az autópálya Bors–Berettyószéplak szakasza, számolt be Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A jövő évi büdzséhez további módosításokat is javasolt a két alsó és egy felsőházi képviselő, főleg a katasztrofális állapotban lévő utak javítására kértek pénzt, valamint a margittai Horváth János iskolaközpont befejezésére még 2,3 millió lejt, itt ugyanis két váltásban tanulnak a diákok.

Többéves, 67 millió lej összértékű projekt például a székelyhídi körgyűrű építése, erre idén 23 millió lej volt elkülönítve, erre újabb 15 millió lejt kértek a 2014-es büdzséből. Az említett kisvárost a Szilágynagyfaluval (Szilágy megye) összekötő 56 kilométernyi út felújítására 87 millió lejt javasoltak, a Bihart Bisztraterebessel összekötő útszakasz felújítására pedig 22 millió lejt. Az Élesdet a Szilágy megyei Zilahhal összekötő úton már dolgoznak, ám főleg a szomszéd megyében, mondta a képviselő. Idén negyvenmillió lejt különítetek el erre az útszakaszra, még 25 milliót kértek a munkák folytatásához. A nagyszalontai körgyűrű megépítésére húszmillió lejt, a leendő érmihályfalviéhoz ötmillió lejt javasoltak, az érmelléki város Körgyűrűjének a terveit kell elkészíteni.

Bonyolultabb a helyet Nagyvárad–Belényes út felújítása kapcsán, ez ugyanis egy öt főút felújítását célzó csomag része. Az öt útra idén 45,9 millió lej különítettek el, ebből 35 milliót költöttek el a jövő évi költségvetésbe pedig 32,9 millió lejt javasoltak. Ehhez képest csak a Várad–Belényes szakasz felújítására százmillió lejt kértek, mondta Cseke Attila, aki hozzátette: bár az említett szakasz felújításának határideje 2014. április 4., novemberig a munka mindösszesen négy százaléka készült el.

 

 

 

 

Kimaradt?