Romániának jutott a legtöbb uniós mezőgazdasági támogatás

A 2014–2020-as közös uniós agrárpolitika néhány újdonságáról számolt be Nagyváradon Florian Pavel, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltségének vezetője.

Mint elhangzott, Románia kapja a direkt kifizetésekre a 2014–2020-as időszakban a legtöbb pénzt, vagyis 11,7 milliárd eurót. Az egy hektárnyi fizetendő támogatás a jelenlegi 139 euró helyett 2019-re várhatóan átlag 196 euró lesz, 2020. december 31-éig pedig Románia megőrizheti az egységes területalapú támogatási (SAPS) rendszerét.

Az új szabályzás ugyanakkor 2014-től kizárja a támogatottak köréből azokat, akik agrárterületükön nem végeznek mezőgazdasági munkát, vagy repülőtereket, vasúti szolgáltatásokra használt területeket, sportpályákat stb. A tagállamok maguk dönthetnek arról, milyen területek sorolnak még a támogatásra nem jogosult kategóriába.

Támogatják az úgynevezett „zöld”, tehát környezetbarát mezőgazdaságot, a hektáronkénti támogatás mintegy 30 százalékával a környezetbarát mezőgazdaság művelését pártfogolják. A vidékfejlesztési program keretében a  hegyvidéki területekre adható támogatás elérheti a 450 eurót hektáronként. A fiatal gazdáknak járó támogatások esetén a korhatárt 35-ről 40 évre emelték, annak a fiatal gazdának pedig, aki pályakezdő a mezőgazdaságban, öt éven át 25 százalékkal megemelik a  hektáronkénti támogatását, ha a gazdaság 25 és 90 hektár közötti. Az ehhez szükséges földterület nagyságáról az említett határok kötött a tagállamok döntenek.

Kimaradt?