A privatizálások folytatásáról egyeztetett a kormány és az IMF

A Román Vasúttársaság teherszállító részlege (CFR Marfă) privatizálásának 2015 közepéig kell lezárulnia, a Hidroelectrica részvényeinek 15 százalékát jövő év május-júniusában kell tőzsdére vinni – egyezett meg a kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel.

Az egyeztetéseket követően Victor Ponta kormányfő elmondta: a CFR Marfă átszervezési tervét december elejéig kell jóváhagyni. Az eladósodott állami vállalat magánosítását október 14-én kellett volna befejezni, ez azonban meghiúsult, mivel a céget hitelező bankok nem egyeztek bele abba, hogy a CFR Marfă legnagyobb versenytársa, a Grupul Feroviar Roman (GFR) kezébe kerüljön az állami cég többségi részvénycsomagja, e mellett a Versenytanácsnak sem állt elég ideje kielemezni, hogy a tervezett tulajdonváltásnak milyen hatása lesz a vasúti szállítási piacra. Ramona Mănescu szállítási miniszter korábban már bejelentette, hogy újabb privatizációs eljárást írnak ki a CFR Marfă megvásárlására.

Az IMF-fel folytatott egyeztetések alatt megállapodtak abban is, hogy az Electrica energiaszolgáltató részvényeinek 51 százalékát értékesítik, tőzsdére viszik ugyanakkor az Oltenia Energetikai Komplexum részvényeinek 15 százalékát. Daniel Chițoiu energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint az Oltchim magánosítása nem került szóba a kormány és IMF közötti tárgyalásokon.

Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségvezetője kedden sajtótájékoztatón jelentette be: Románia teljesítette a vaalutaalappal kötött, 4 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás keretében tett vállalásait.

Schaechter egy sajtótájékoztatón közölte, hogy szakértői szinten megállapodás született az első felülvizsgálati látogatás következtetéseiről, amelynek fő témáját a jövő évi román költségvetés képezte. A küldöttségvezető megerősítette Victor Ponta miniszterelnök által előző nap közölt adatokat, miszerint az idén és a jövőben egyaránt 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak.

Az idei államháztartási hiánycélt GDP-arányosan 2,5 százalékban állapították meg, a jövő évi deficitcél pedig 2,2 százalék. Schaechter elmondta, hogy az idei és a jövő évre is Románia kapott egy 0,2 százalékos GDP-arányos engedményt az államháztartási hiánycél tekintetében, hiszen fontos, hogy Románia finanszírozni tudja az európai uniós projektek esetében rá háruló önrészt.

Az IMF azt reméli, hogy az uniós pénzek nagyobb mértékű felhasználása nyomán a belföldi tényezők nagyobb mértékben hozzájárulnak a jövő évi gazdasági növekedéshez, ugyanis az ideit nagymértékben a kiváló mezőgazdasági évnek, valamint a román export jó teljesítményének köszönheti Bukarest. Schaechter külön kiemelte, hogy a belföldi fogyasztás még gyenge, és a bankok továbbra is alacsony mértékben hitelezik a román gazdaságot, aminek megváltoztatása továbbra is kihívás marad.

Az IMF küldöttségvezetője a mulasztások közé sorolta egyebek között az idénre tervezett költségvetési bevételek várakozáson aluli teljesítését, és közölte, hogy a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése érdekében a román kormány több intézkedést helyezett kilátásba. Így a jövedéki adó értékét az infláció mértékével növelik, és nem kötik többet a lej-euró árfolyamhoz, ami miatt az idén a jövedéki adóból származó bevételek is várakozáson aluliak voltak. Az államháztartási hiánycél teljesítése szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az üzemanyag jövedéki adójának literenkénti 7 eurócentes növelését, valamint az adóalap kiterjesztését, amit a kormány eddig adómentességnek örvendő ipari létesítmények megadóztatásával akar elérni.

Schaechter hangsúlyozta, a bukaresti kabinetnek növelnie kell az energia és a közlekedési ágazat versenyképességét, átláthatóságát, valamint folytatnia kell az egészségügy reformját, hogy biztosított legyen a rendszer finanszírozásának fenntarthatósága.

 

Kimaradt?