Ismét nő a borfogyasztás: ennyit iszunk

A világgazdasági válság öt évvel ezelőtti kitörése óta először nő 2013-ban a borfogyasztás a világon - közölte a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV).

A párizsi székhelyű csoport számításai szerint az idén 9 százalékkal, 281 millió hektoliterre nő a megtermelt bor mennyisége, a borfogyasztás pedig eléri a 245 millió hektolitert - mondta Federico Castellucci, az OIV vezérigazgatója.

A tájékoztató szerint 2013-ban is érezteti hatását az előző évi gyenge termés, de a kereslet ismét növekszik, elsősorban annak köszönhetően, hogy új országok jelennek meg piacként.

A három legnagyobb bortermelő ország a világon továbbra is Olaszország (44,9 millió hektoliter), Franciaország (44,1 millió hektoliter) és Spanyolország (44 millió hektoliter). Jelentős termelő Európán kívül az Egyesült Államok (22 millió hektoliter), Argentína (15 millió hektoliter), Ausztrália (13,5 millió hektoliter) és Chile (12,8 millió hektoliter), Európában Portugália (6,7 millió hektoliter) és Románia (6 millió hektoliter). Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának becslése szerint 2013-ban nagyjából 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhetett a pincékbe.

A két legnagyobb borimportőr a világon az Egyesült Államok (4 millió hektoliter) és Nagy-Britannia (3,9 millió hektoliter). Őket Németország (2,5 millió hektoliter) és Kína (2 millió hektoliter) követi.

Kimaradt?