Az üzleti élet bajnokait díjazták Kolozsváron

Kilenc, 2012-ben kitűnő gazdasági eredményeket felmutató erdélyi és bánsági céget díjaztak Kolozsváron, egy, a Ziarul Financiar által szervezett rendezvényen. Kiderült, az erdélyi vállakozások lendületesen fejlődnek, de nem elég hatékonyak.

A legjobb gazdasági mutatókkal rendelkező hazai tőkével működő erdélyi és bánsági vállalkozásokat díjazta szerdán a Ziarul Financiar (ZF) országos gazdasági napilap. Az üzleti élet bajnokai címmel megrendezett, előadásokkal tarkított rendezvényre az Opera Plaza szállóban került sor, több mint száz meghívott jelenlétében. A díjakat Sorin Pâslaru, a ZF főszerkesztője, valamint a társszervező Enterprise Investors, PWC, Triple Helix és a Román Kereskedelmi Bank képviselői adták át. A díjakat két kategóriában, 3 és 15 millió euró közötti, illetve 15 millió euró fölötti forgalmat lebonyolító cégeknek ítélték oda. A rangsorolást négy kritérium alapján végezték: a forgalomnak, a nettó profitnak, a bruttó profitnak és az alkalmazottak számának a változását vizsgálták 2011 és 2012 viszonylatában.

Az előbbi kategóriában a kolozsvári székhelyű EBS kft. végzett az élen. A szoftwerfejlesztéssel foglalkozó cég forgalma tavaly 146 százalékkal, nettó profitja pedig 184 százalékkal nőtt. A második és harmadik helyre a gépgyártással foglalkozó Irum Rt., melynek a forgalma és a nyeresége is 11 százalékkal nőt, illetve a gyógyteákat forgalmazó Fares Bio Vital került. Ez utóbbi, 21 százalékos forgalomnövekedés mellett 7 százalékkal nagyobb profitot termelt.

A 15 millió euró fölötti kategóriában a Fehér megyei Vajasdon működő, szárnyasok tenyésztésével és feldolgozásával foglalkozó Transavia bizonyult a legjobbnak a forgalom 19 és a nyereség 28 százalékos növekedésével. Dobogós helyen végzett még a Maravet kft. és az AEM Rt., melyek 19, illetve 8 százalékkal növelték a forgalmukat, míg a nyereségük 1, illetve 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Három különdíj is gazdára talált, ezeket a kolozsvári székhelyű Energobit, az aradi Cramele Recaş Rt. és a temesvári Interoptik kapták. Az Energobit 3 százalékos forgalomnövekedés mellett látványosan, 28 százalékkal javította profitabilitását, az arad hegyaljai pincészet pedig kiegyensúlyozott, 22, illetve 29 százalékos fejlődést könyvelt el  mindkét területen. Az Interoptik forgalma 9, nyeresége 1 százalékkal nőtt.

A szervezők elmondták, hogy 2012-ben az Erdélyben bejegyzett vállalkozások forgalma nőtt a legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal. A hatékonyság tekintetében ugyanakkor Havasalföld és Moldva is jobban áll. Előbbiben az egy alkalmazottra eső üzleti forgalom átlagos értéke a legnagyobb (503 ezer lej), utóbbiban pedig az egy főre jutó nettó nyereség (23,5 ezer lej).  

Kimaradt?