Pénzhamisításban nem a szlovákok a legjobbak, de nagyon igyekeznek

Egyre több hamis eurós bankjegyet találnak a rendőrök Szlovákiában. A tavalyi évhez képest csaknem 25 százalékkal emelkedett a lefoglalt hamis bankók száma, de még félelmetesebben, 259 százalékkal nőtt a hamis euróérmék száma.

A rendőrség idén eddig több mint 107 ezer eurónyi hamis pénzt foglalt le – írja az Aktuálne.sk hírportál alapján a Bumm.sk. Európában a leggyakrabban az 50-es és a 20-as bankjegyeket hamisítják, ám Szlovákiában a hamisítók egy kicsit mohóbbak: a legtöbb hamis bankjegy százeurós volt, a második helyen pedig az ötvenesek állnak.

A rendőrség augusztusig 1848 hamisítási ügyet vizsgált, összesen azonban csupán 22-t derített fel. Bár tavaly 626 esettel kevesebb volt, akkor csak egy üggyel többet sikerült felderíteni.

Michal Slivka, az országos rendőr-kapitányság szóvivője a portálnak elmondta, a bankókat leggyakrabban úgy hozzák forgalomba, hogy fizetnek velük a boltokban. Emellett azonban sokkal kifinomultabb módszereket is alkalmaznak: nemrég például a rendőrség egy akció során 6600 hamis eurót foglalt le, melyet dohánycsempészek révén akartak forgalomba hozni. „Kiszúrtak maguknak néhány dohánycsempészt, és Ukrajnából behozott cigarettát akartak tőle vásárolni” – mondta Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány.

Az Aktuálne.sk szerint külföldön sokkal több hasonló módszer van. Az orosz maffia például a karácsonyi vásárlási lázat választotta a hamis pénz forgalomba hozására, mikor az eladók a vásárlók százainak terhétől nyögnek, és figyelmetlenebbek, mint máskor. Lebukatásuk azonban hatalmas szerencse volt, egy befizetetlen telefonszámlán hasaltak el. Mikor a lakásukba érkezett a végrehajtó, rengeteg egymásra pakolt bankjegykötegre lett figyelmes a nappaliban, és jelentette a dolgot rendőrségnek.

Az egyik legfurcsább eset a németországi Hannoverben esett meg. Egy diák egy sörért 300 eurós bankjeggyel akart fizetni – és fizetett is, mivel csont nélkül visszaadtak neki 296 euró 30 centet. A turpisság csak a napi bevétel számolásánál derült ki: a 300 eurós bankjegyen két meztelen nő képe volt látható, és egy hatalmas „Érvénytelen” felirat.

A rendőrség szerint a szlovákiai hamisítók általában gyengébb minőségű hamisítványokkal állnak elő, mint a külföldiek. A hamis bankókat sokszor tapintásra is fel lehet fedezni. A hamisítványokat öt minőségi osztályba sorolják be, a lefoglalt bankók általában harmadosztályúak.

Kimaradt?