Șova: nemzetközi döntőbírósághoz fordulhat az RMGC

Nemzetközi döntőbírósághoz fordulhat a Roșia Montana Gold Coporationn (RMGC) annak érdekében, hogy Románia hagyja jóvá a verespataki bányanyitást – közölte hétfőn Dan Sova, hozzátéve: nincs kizárva, hogy akár a bányatársaság javára döntenek.

A nagyberuházásokért felelős tárca nélküli miniszter a parlament Verespatak-bizottsága előtti meghallgatáson mondta ezt. Kifejtette: még nem biztos, hogy az RMGC kártérítést kér majd Romániától, ha Bukarest nem hagyja jóvá a kitermelést. „A szükséges engedélyek kibocsátása érdekében akár nemzetközi döntőbírósághoz is fordulhat, arra kérve azt, hogy kötelezze Romániát a még meg nem kapott engedélyek kibocsátására” – mondta Sova, arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a nemzetközi testület akár a kanadai Gabriel Resources társaság tulajdonában levő RMGC javára is dönthet.  „Amennyiben ez megtörténik, arra ébrednénk, hogy a bányavállalat a máris megkezdheti a kitermelést a számára kedvező feltételek mellett” – figyelmeztetett a miniszter.

Șova felhívta a figyelmet, hogy a cég már rendelkezik kitermelési engedéllyel, amit 2019-ben újabb öt évig meghosszabbíthat. Ez a dokumentum pedig „a román állam számára nem tartalmaz olyan előnyös feltételeket”, mint amilyenek a parlament elé küldött Verespatak-törvény mellékleteibe leszögeztek. Állítása szerint a parlament elé került törvény 12 paragrafusa csak a román államnak kedvez, és nem a befektetőnek. „A tervezetben a befektető számára drasztikusnak mondható kitételek betartásával a verespataki bánya Európa legkorszerűbb kitermelésévé válhat” – állítja Sova.

A miniszter azt állítja: az évekkel korábban megkapott kitermelési engedélyben egyebek között nincs egy pénzösszeg megállapítva egy esetleges környezeti katasztrófa okozta károk helyreállításához, nincs előírva a kulturális örökség védelme, de a bányanyitásból nem származik előnye Verespataknak, ugyanakkor az sem biztos, hogy az állam megkapja majd a kitermelés után járó osztalékot.

A kormány augusztus végén egy olyan törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely kimozdítaná a holtpontról a beruházást. A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) azonban egyelőre megoszlanak a vélemények a beruházással kapcsolatosan, mivel a liberálisok ellenzik, a Ponta által vezetett szociáldemokraták pedig az utóbbi időben támogatják azt, míg azelőtt ők maguk is ellenezték a bányanyitást.

Kimaradt?