Keményen lódítanak önéletrajzukban a romániaiak

A román álláskeresők többsége hamis adatokat is feltüntet az önéletrajzában. A CV-k 90 százaléka pontatlan adatokat vagy valótlan állításokat tartalmaz a végzettséget vagy a korábbi munkahelyeket illetően – derül ki egy frissen bemutatott felmérésből.

Sokan hazugságokat is feltüntetnek a CV-ben, gyakori az olyan lódítás, mely szerint az állásra jelentkező korábban önkéntesként is tevékenykedett. Az új munkaadó vagy a fejvadász cég azonban sokszor leellenőrzi az adatokat, így fény derülhet a turpisságra.

A HR-szakértők szerint ennek az az oka, hogy a munkát kereső jobb színben akarja feltüntetni magát a potenciális munkaadója előtt.

A legtöbb lódítás a korábbi munkahelyekkel kapcsolatos: bár a jelentkező azt tüntette fel a CV-ben, hogy korábban alkalmazásban állt, gyakran kiderül, hogy hónapok óta nincs állása. Szakértők szerint hiba elhallgatni azt is, ha a jelentkező korábban bíróságon óvta meg elbocsátását a korábbi munkahelyéről.

Az álláskeresők többsége nincs tisztában azzal, hogy az önéletrajzban feltüntetett adatok könnyen ellenőrizhetők, sok munkaadó pedig él is ezzel a lehetőséggel. A fejvadász cégek legtöbb esetben ezt meg is teszik, ha pedig arra a következtetésre jutnak, hogy az álláskereső hazudott, azonnal kizárják a jelentkezők közül. Vezetői pozíciók esetén a cégek egymást is értesítik arról, hogy a jelentkező nem tisztességes úton akar munkahelyhez jutni.  

Kimaradt?