Borbély: hatékony a lakáshitel-támogatási program

Az egységes európai bankrendszer kialakításáról, illetve ezen beül, a lakásépítés céljából felvett hitelkölcsönnel foglalkozó romániai bankrendszerekről tárgyalt Borbély László képviselő, az RMDSZ politikai alelnök Brüsszelben.

A közös bankfelügyelet létrehozásáról – amelynek célja, hogy az eurózóna mintegy hatezer bankja fölötti hatósági felügyelet egységes szempontok szerint működő rendszerével megakadályozzák a pénzügyi válságok megismétlődését –, a román parlamenti bizottság tagjai Rainer Wielandal, az Európai Parlament alelnökével, Günther Hermann Oettingerrel, az energiáért felelős Európai Uniós biztossal, valamint a romániai európai parlamenti képviselőkkel egyeztettek.

„Ez a lehetőség, hogy öt évig, bizonyos feltételek mellett, külön erre szakosodott bankoknál le lehet tenni egy bizonyos összeget és öt év után, fix kamattal egy előnyös hitelszerződést lehet kötni, amelyet egyébként az állam is támogat egy bizonyos összeggel, sok fiatalon segített az elmúlt években” – fogalmazott Borbély László, a román parlamenti bizottság tagjaként. Hozzátette, a hitelt kizárólag lakásépítésre, felújításra, esetleg szigetelésre lehet felhasználni.

Ez a rendszer a 2000-es évek közepén indult be, egy olyan törvény alapján, amelyet kormányzati szereplőként, az RMDSZ is támogatott. „Azóta sokszor bebizonyította hatékonyságát, hiszen az utóbbi években megközelítőleg 500 ezer hitelt adott egy-két szakosodott romániai bank az állampolgároknak. Most a recesszióban, mikor a bankok nagyon nehezen adnak hitelt, ez egy biztonságos lehetőség, amely segíti, főleg a fiatalokat abban, hogy lakást tudjanak építeni, esetleg felújítani. Ezért azt a rendszert továbbra is támogatnunk kell” – tette hozzá Borbély László.

Kimaradt?