Megállapodtak a szolgáltatók: nem lesz drágább a hálózaton kívüli hívás

Váratlan egyezség körvonalazódik a nagy hazai mobilszolgáltatók között: a Cosmote, az Orange, az RCS & RDS és Vodafone kötelezi magát arra, hogy egységesítik a hálózaton belüli és a hálózaton kívüli hívások percdíjait. Magyarán: ha például egy Orange-ügyfél a Vodafone egyik előfizetőjét hívja, akkor ugyanannyit fizet majd percenkét, mintha saját hálózatán belül beszélne.

A nagy szolgáltatók nem önszántából jutottak erre a megállapodásra. A Versenytanács ugyanis úgy ítélte meg, hogy a négy telekom cég egyenként monopóliumot élvez saját ügyfeleinek körében, és büntetéseket helyezett kilátásba. A hivatal azzal érvelt, hogy a nagy szolgáltatók által alkalmazott tarifarendszer megkárosítja az ügyfeleket, akadályozza a kisebb szolgáltatók megjelenését a piacon és megnehezíti a hálózatok közötti számhordozást.

A Cosmote, az Orange, az RCS & RDS és Vodafone megállapodásának tervezetét ezen a héten augusztus 30-ig közvitára bocsátotta honlapján a Versenytanács. Betartását az intézmény ellenőrizni fogja: üzleti forgalma 10 százalékának megfelelő összeggel büntethető az cég, amely az egyezséget megszegi.

Kimaradt?