Utasbiztosítás: nem kötelező, de jól foghat, ha van

Az utasbiztosítás nem kötelező: aki akarja, megköti nyaralás előtt, aki nem, az nem. Egészségügyi alapellátást valamennyi uniós tagállamban kaphatunk, ehhez a megyei egészségügyi pénztár által kibocsátott EU-kártyát kell felmutatnunk. Az életmentő sürgősségi ellátást pedig nem tagadhatja meg egyetlen külföldi egészségügyi intézmény sem.

A fakultatív utasbiztosítás viszont ennél jóval nagyobb védelmet biztosít nyaralás alkalmával, tudtuk meg Hegyi Rékától, egy kolozsvári biztosítótársaság ügynökétől.

Több mint egészségügyi kártya

Az utasbiztosítás legnagyobb előnye szerinte, hogy biztonságérzetet ad: apróbb sérüléstől a szívrohamig bármilyen esetben, bizonyos összeg határain belül teljes orvosi ellátásra jogosít. Ám nem csupán az egészségügyi problémák okozhatnak kellemetlenséget nyaraláskor, és nem minden kisebb-nagyobb baleset minősül sürgősségnek, ezért jó, ha az ember lefedi magát egy utasbiztosítással. Számtalan bonyodalom történhet, amire nem is számítunk: például ha repülővel utazunk, és elkeveredik a poggyász.

Hegyi szerint az európai tagállamokra és Törökországra érvényes biztosítás esetében 50 ezer euróig térít a társaság baj esetén, ebben az egészségügyi alapellátás mellett értékes használati tárgyak és csomagok biztosítása is benne van lopás vagy elveszítés esetén, illetve súlyos betegség vagy elhalálozás esetében a hazaszállítás költsége. Gyermekek és csoportok számára 15, illetve 10 százalékos kedvezményt is nyújt a társaság, amelynek dolgozik.

Egy kéthetes nyaralásra a biztosítás 29 lejbe kerül, ám ha fél évre köt utazásbiztosítást valaki, az 184 lejbe kerül. Ezt azoknak javasolják, akik sokat utaznak, és így gyakorlatilag napi egy lejért számos előreláthatatlan kockázatra levédik magukat.

„Szomszédasszonyom utazott Görögországba a barátjával, és utolsó pillanatban jutott eszükbe, hogy kössenek biztosítást, mivel az EU-kártyájukat nem váltották ki az egészségügyi hatóságtól. Mikor hazajött, elmondta, mennyire jó döntés volt, hiszen a barátja olyan erős napszúrást szenvedett, hogy ha azt zsebből kellett volna fizetniük, a jövő évi nyaralásuk ára is ráment volna” – mesélte a tanácsadó.

Mi a teendő baj esetén?

Ha utolér a baj utazás alkalmával, a legelső, amit tennünk kell, hogy a biztosításon feltüntetett telefonszámot tárcsázzuk, vagy a megadott internetes szolgálatot értesítsük. Ezeken a telefonszámokon állandó éjjel-nappali szolgálatot biztosítanak, és kisegítenek, tájékoztatnak, hogy az adott esetben hova kell fordulni, mit kell tenni.

S. Sz. kolozsvári fiatalembert tavaly egy mexikói utazás alatt érte utol a fogfájás, sürgős fogászati beavatkozásra szorult. Mivel a tengerentúli telefonbeszélgetést mindkét fél egyformán fizeti, nem volt lehetősége telefonon felvenni a kapcsolatot az általa választott társasággal, így emailben értesítette a kellemetlen eseményről a biztosítót. A társaság pedig részletesen elmagyarázta neki emailben, mit kell tennie, a kezelőorvostól milyen papírt kell kérnie ahhoz, hogy az egészségügyi szakember utólag megkapja a beavatkozást fedező pénzösszeget. „Körülbelül 200 eurónak megfelelő pesost kellett volna kifizetnem. A fogorvos jóhiszemű, barátságos ember volt, bízott abban, hogy térítik a kezelést, de azt mondta, emberként így is, úgy is kisegített volna” – magyarázta lapunknak a szerencsés utazó.

Hegyi Réka is igazolta a maszol.ro-nak: előfordul, hogy egy-egy egészségügyi intézmény vagy egy orvos nem hajlandó elfogadni a biztosítást, mert attól félnek, nem téríti meg nekik senki a költséget. Ebben az esetben két lehetőség van: vagy a legközelebbi partnerintézményhez, orvosi rendelőhöz vagy kórházhoz kell fordulni, vagy, ha a fizetendő összeg nem túl magas és módjában áll az utazónak, akkor kifizeti, és számlát kér róla. A számla értékét odahaza a biztosító megtéríti  a betegnek.

Az mindenképp előnyös döntés, hogy az utasbiztosítás megkötésekor tájékozódjon az utas arról, milyen nemzetközi biztosítótársaság ernyőszervezetébe tartozik a hazai társaság, és létezik-e kirendeltsége vagy legalábbis elismertsége abban az országban, ahová készül. Így sok bonyodalomtól mentesíti magát az utazó.

Az otthonunkat se hagyjuk biztosítatlanul

Nem árt az itthonmaradt dolgainkat is bebiztosítani – figyelmeztet a tanácsadó, hisz egy-két hét, netán néhány hónap távolmaradás a háztól, lakástól és autótól akár kellemetlen meglepetést is tartogathat. A kötelező lakásbiztosítás megvéd, vagy legalábbis kártérítést nyújt betörés, lopás, előre nem látható katasztrófák esetében. Hegyi Rékától azt is megtudtuk, a polgármesteri hivatalnál kötött kötelező lakásbiztosítás 18 euróba kerül egy évre, ám a magán társaságoknál alig 2 euróval kell többet fizetni azért, hogy a lopás, vandalizmus, sőt: csőtörés esetén is kapjunk kártérítést.  

Kimaradt?