Elmarad a kenyér áfájának beígért csökkentése

Az ígéretek ellenére nem csökkenti július elsejétől a kormány a kenyér hozzáadottérték-adóját (TVA-áfa) 24 százalékról 9 százalékra. Ezt a miniszterelnök jelentette be keddi stuttgarti sajtótájékoztatóján.

Victor Ponta elmondta, az intézkedést azért kellett elhalasztani, mert nincs rá fedezet a költségvetésben. Szerinte a kenyér áfacsökkentése csupán a következő költségvetés-kiegészítéskor vezethető be. Arról azonban nem nyilatkozott, mikor várható a büdzsé kiigazítása. Ez az intézkedés számítások szerint idén 635 millió lejjel, jövőre 671,7 millió lejjel, 2015-ben 707 millió lejjel, 2016-ban pedig 742,1 millió lejjel csökkentené a költségvetés bevételeit.

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter még januárban jelentette be a kenyér áfájának "kísérleti jellegű" csökkentését. A tárcavezető szerint ez az intézkedés jelentős bevételhez juttatja az államot és visszaszorítja az adócsalást a pékiparban.

Az áfacsökkentéssel a Nemzetközi Valutalap csak azzal a feltétellel értett egyet, hogy a kormány nevezze meg a várható bevételkiesés fedezetét. A Romániát hitelező washingtoni pénzintézet szerint ugyanis az adócsalás visszaszorításából származó összeg nem lesz elegendő a hiány pótlására.

Kapcsolódók

Kimaradt?