Történelmi mélyponton a cigarettacsempészet Romániában

A feketepiac visszaszorulása főleg a járványnak köszönhető, a határok megnyitását követően újra fellendülhet a csempészet.

A belföldi fogyasztás 9,4 százalékát tette ki idén a csempészett dohányárú a Novel Research piackutató cég tanulmánya szerint. Ez hozzávetőleg 30 százalékkal alacsonyabb a tavalyi szintnél, amikor a csempészáru aránya 13,9 százalék volt.

A cigaretta feketepiac már 2019-ben is leszálló ágon volt. Részaránya a teljes fogyasztáson belül 13,9 százalékot tett ki, ami 2,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az elmúlt évtizedben 2010 jelentette a mélypontot, amikor kb. minden negyedik elszívott cigaretta a feketepiacról származott.

A feketekereskedelem visszaszorulása következtében nőttek az állam bevételei. Az év első tíz hónapjában dohányárúra kivetett jövedéki adóból 12 százalékkal több folyt be az államkasszába, mint 2019 azonos időszakában.

Az illegálisan forgalomba hozott cigaretta zöme, 46,2 százaléka az úgynevezett cheap white (olcsó fehér) kategória. Ez olyan termékeket jelöl, melyeket legális keretek között állítanak elő, azonban forgalmazásuk törvénytelen módon, az adófizetés megkerülésével történik. A Moldvai Köztársaságból érkező csempészáru a feketepiac 15,7 százalékát teszi ki, míg Ukrajna részesedése 5,2 százalék. A korábbi években tetemes mennyiségű cigaretta érkezett a feketepiacra Szerbiából is, azonban idén ennek részaránya 0,5 százalékra csökkent.

Az EU átlaga alá kerültünk

A feketepiac kifehéredése nem annyira a hatóságok hatékonyabb munkájának, inkább a járványnak tudható be. „12 év óta első alkalommal fordul elő, hogy a hazai illegális cigaretta kereskedelem aránya az Európai Unió átlaga alatt van. Ez a történelmi szint azonban nagyrészt a jelenlegi különleges helyzetnek a következménye. Emiatt arra számítunk, hogy a határok megnyitását követően a csempészet is növekvő pályára áll majd” – nyilatkozta Aéaxandra Olaru, a Philip Morris Románia külkapcsolatokért felelős igazgatója.

Bár kevésbé aktívak, mint az elmúlt években, azért a csempészek jelenleg sem ülnek a babérjaikon. Az év első 11 hónapjában a hatóságok 4 millió csomag, a feketepiacra szánt cigarettát koboztak el, 50 millió lej értékben. A közelmúltban Calafatban és Giurgiuban kapcsoltak két nagyobb nyersdohány szállítmányt, ezek össztömege 13 tonna volt.

Tavaly a dohányiparból származó állami bevételek kb. 3,6 milliárd eurót tettek ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?