Stratégiai környezeti vizsgálatot kérnek a zöldek Rétyre

Beadványban kérte a Zöld Erdély Egyesület a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalt, hogy a hatályos törvények értelmében vesse stratégiai környezeti vizsgálat alá a Holzindustrie Schweighofer osztrák cég területrendezési tervét. A szervezet hétfői közleménye szerint környezetvédelmi szempontból a legelső, kezdő szakaszban van a befektető Rétyre tervezett üzemének engedélyeztetése. 

Az egyesület tájékoztatása szerint a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalnál iktatták a területrendezési terv (PUZ – Plan Urbanistic Zonal) első változatát, amely alapján a szakhatóságnak el kell döntenie: szükséges-e a stratégiai környezeti vizsgálat (SEA – Strategic Environmental Assesment) lefolytatása vagy sem. A szakhatóság május 27-én hozta nyilvánosságra a dokumentációt, és a hatályos szabályozás értelmében 15 napon keresztül fogadja az érdekeltek észrevételeit, amelyeket figyelembe kell vennie a döntés meghozatalakor.

A környezetvédelmi engedélyeztetés folyamatának legelső lépése véleményezésének határideje kedden jár le. Ennek a tétje a Zöld Erdély Egyesület szerint az, hogy a környezetvédelmi hivatal megkéri-e a Schweighofer-től a stratégiai környezeti vizsgálat lefolytatását.

„Kielemeztük a dokumentációt és a vonatkozó törvényeket és letettünk egy beadványt, amely indokolja és kéri a szakhatóságot, hogy végeztesse el a stratégiai környezeti vizsgálatot. Arra kérünk minden érdekelt magánszemélyt és civil szervezet, hogy töltse ki adataitokkal a mellékelt beadványt (természetesen annak tartalmában is módosíthattok tetszésetek szerint) és legkésőbb holnap küldjék el e-mailben vagy tegyék le személyesen a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz” – olvasható az egyesület közleményében.

A Zöld Erdély Egyesület részletes elemzése megtekinthető itt, a beadvány szövege innen tölthető le.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?