Román paradoxon: erősödő gazdaság, gyengülő lej

Pénteken is folytatódott az euró árfolyam látványos emelkedése, a Román Nemzeti Banknál (BNR) 7,72 banival, 4,55 lejre drágult az egy nappal korábbi szinthez képest. Egyetlen hét leforgása alatt a román fizetőeszköz 5,1 százalékot veszített értékéből el az európai valutához viszonyítva. Utoljára tavaly októberben volt 4,55 lejes szinten az euró árfolyam.

Valentin Lazea, a BNR vezető közgazdásza pénteken azt nyilatkozta, hogy nem ad okot aggodalomra a lejnek az euróhoz viszonyított leértékelődése, aminek szerint szubjektív okai vannak.

Érdekes és váratlan az ilyen nagy árfolyam kilengés egy gazdaságilag teljesen nyugodt időszakban, véli Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója. A szakember szerint a jelenség átmeneti jellegű, középtávon az euró/lej árfolyam stabil szintjének 4,3-4,4 lej között kell lennie.

„Fundamentális okot nem látni, több ok szerencsétlen összejátszása magyarázhatja a történteket. Romániában az infláció alacsony, a nemzeti össztermék növekedése az egyik legmagasabb európai szinten, az ipar teljesítménye javul, semmi olyasmi nem történt, ami indokolná a lej értékvesztését. Szerintem a fő okot a törökországi zavargások jelentik. Ezt valószínűsíti az is, hogy különböző mértékben a forint és a zlotyi is gyengült, márpedig a befektetők, a nagy nyugati nyugdíj- és befektetési alapok ezt a térséget egységesen kezelik. Ha megnyomódik a pánikgomb, akkor kivonják a pénzüket a piacról, megingatva azt. Egy picike kis pont vagyunk a világ gazdasági térképén, egy picike kis Nyugatról jött fuvallat is romba tudja dönteni nálunk a dolgokat” – mondta a maszol.ro-nak az OTP Románia vezérigazgatója.

A szakember szerint, paradox módon, a dolgok ilyen alakulásához az is hozzájárult, hogy a gazdaság jól teljesít, a kormány megfelelő módon menedzseli a költségvetést, a hiány nem tetemes, nagy a likviditás. Ezért alacsonyak a Romániában elérhető hozamok, a befektetőknek nem éri meg, hogy ide hozzák fialtatni a pénzüket. Diósi László szerint azt sem lehet kizárni, hogy némi spekuláció is hozzájárult a lej látványos értékvesztésében megnyilvánuló piaci túlreakcióhoz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?