Nyolchónapos mélypontra került a lej

Nyolc hónapja nem volt ilyen gyenge a lej az euróhoz képest, mint pénteken, amikor a jegybank hivatalos árfolyama szerint a hazai fizetőeszköz 4,55 eurót ért. Legutoljára tavaly október 26-án jegyezték ezt az árfolyamot.

A román fizetőeszköz ezzel két százaléknyira megközelítette tavaly augusztusi történelmi mélypontját, amikor az államfő felfüggesztésével kapcsolatos belpolitikai feszültségek hatására 4,6481 lejt adtak egy euróért.  A külföldi tőkebeáramlás hatására az év elejétől májusig a lej folyamatosan erősödött, az utóbbi hónapban azonban gyengülni kezdett, csütörtökre 1,8, péntekre pedig 1,7 százalékot veszítve értékéből.

Az ING elemzői szerint a közép-kelet-európai térség valamennyi devizája gyengült ezekben a napokban az euróhoz képest, ám a lej veszített a legtöbbet az erejéből. A szakértők ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a Román Nemzeti Bank a következő napokban – euró értékesítésével – beavatkozik majd az árfolyam alakulásába.

Az elemzők azzal hozták összefüggésbe a térség valutáinál jelentősebb visszaesést, hogy a román államkötvényeknek nincs már akkora sikerük, mint az év első hónapjaiban: a pénzügyminisztérium csütörtökön a korábbinál fél százalékkal magasabb, 4,96 százalékos hozammal tudta csak értékesíteni hároméves lejáratú papírjait, amelyekből a tervezett 700 millió helyett csak 540 millió lejnyit adott el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?