Csökkent augusztusban az országos nettó átlagbér

A legtöbbet továbbra is az informatikusok keresnek, a legkevesebbet pedig a vendéglátóipari dolgozók.

Augusztusban 5337 lej volt a bruttó átlagbér Romániában, 131 lejjel (2,4 százalékkal) alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. A nettó átlagbér ugyanakkor 3275 lejt tett ki, ami 97 lejes (2,9 százalékos) csökkenést jelent júliushoz mérten.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatai szerint a számítástechnika ágazatában jegyezték a legmagasabb nettó átlagbért, 7431 lejt, a legalacsonyabbat pedig a szálloda- és vendéglőiparban, 1704 lej.

Augusztusban a legtöbb ágazatban csökkent a nettó átlagbér, mivel az előző hónapokban prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak. Emellett az is közrejátszott ebben, hogy számos vállalat felfüggesztette tevékenységét, több cégnél az alkalmazottak továbbra is kényszerszabadságon voltak, csökkent a termelés vagy a bevételek.

A legnagyobb mértékben, 17,1 százalékkal a szénkitermelésben dolgozók nettó juttatása csökkent júliusihoz képest, a legjelentősebb, 5,7 százalékos nettóbér-emelkedést pedig a járműgyártás terén jegyezték.

Az állami szektorban júliushoz viszonyítva a tanügyben 12,1 százalékkal, a közigazgatásban 2,6 százalékkal, az egészségügyben 1,2 százalékkal csökkent a nettó átlagbér.

Az INS közleménye szerint ugyanakkor 2019 augusztusához mérten idén augusztusban 7,6 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?